Titelstrijd is spannender dan ooit: Ajax verspeelt dure punten bij AZ

08-05-2022 16:23
255

De titelstrijd in de Eredivisie is met nog twee wedstrijden te gaan spannender dan die ooit geweest is. Op de door Ajax zo gevreesde 8 mei verspeelde het twee dure punten bij AZ: het werd 2-2. Daardoor kan PSV het gat met de koploper terugbrengen tot twee punten, maar daarvoor moet het zelf wel winnen bij Feyenoord.

Dat Ajax alles nog in eigen hand heeft, was voor weinig supporters een geruststellende gedachte. De Amsterdammers draaien namelijk al weken moeizaam en hebben het traditioneel lastig bij AZ. Trainer Erik ten Hag moet bepalende spelers als Ryan Gravenberch, Antony en Lisandro Martínez missen en daardoor heeft Ajax een hoop doelpunten ingeleverd. Ook omdat spits Sébastien Haller al weken niet scoort. Hij vormde samen met Brian Brobbey de voorhoede van Ajax.

De start in Alkmaar was in ieder geval veelbelovend voor Ajax, dat via Brobbey (buitenspel) en Jurriën Timber al snel twee kansen kreeg om te scoren. Ajax begon sterk en had, op een kans van Jesper Karlsson na, weinig te vrezen van AZ. Ajax had de zaken uitstekend voor elkaar, maar werd daarna niet meer gevaarlijk.

De enige kans die Ajax voor rust nog kreeg leverde ook meteen een goal op. Brobbey zette Pantelis Hatzidiakos kinderlijk eenvoudig opzij en lobte de bal over AZ-doelman Peter Vindahl. De assist van eigen helft was van Kenneth Taylor: 0-1.

Ajax zakt door de hoeven
Bij de start van de tweede helft gingen meteen alle alarmbellen af bij Ajax, dat direct ontsnapte aan de gelijkmaker van Karlsson. Waar Ajax in de eerste helft nog gevaarlijk en dominant was, daar creërde het in de tweede helft nauwelijks nog kansen. Dat sterkte AZ in het gevoel dat er iets te halen viel.

De ploeg van Pascal Jansen voerde de druk steeds verder op en kreeg na een uur spelen loon naar werken. De ongelukkig spelende Sébastien Haller verloor de bal op het middenveld, waarna AZ via Hakon Evjen en Owen Wijndal op kon stomen. Daley Blind liet zich vervolgens te makkelijk aftroeven door Vangelis Pavlidis, die de 1-1 achter Maarten Stekelenburg kopte.

Bij Ajax voelden ze na de gelijkmaker de bui al hangen. Des te meer omdat de spelers fysieke problemen kregen en Brobbey zelfs gewisseld moest worden. Voor hem kwam Mohamed Daramy. Ajax maakte even helemaal nergens aanspraak op en kreeg ook nog de 2-1 van Evjen tegen. Die werd door helemaal niemand gedekt en kon vogelvrij binnenkoppen.

Ajax draait het om
Nadat de ingevallen Steven Berghuis een grote kans op 2-2 miste, kopte Edson Álvarez raak uit een corner. Bij Ajax piepte en kraakte het twintig minuten lang, na de 2-2 van Álvarez was dat bij AZ het geval. Ajax kreeg meerdere kansen op 2-3, maar scoorde niet. En dus ontsnappen de Amsterdammers een beetje, hoewel PSV het gat nog altijd terug kan brengen tot twee punten.