Nieuw Nations League-avontuur: vangnet voor Euro '24, finales in Nederland?

Nieuw Nations League-avontuur: vangnet voor Euro '24, finales in Nederland?

01-06-2022 15:15
12

Het clubseizoen 2021/2022 zit erop, ruim baan voor alweer de derde editie van de Nations League. Het Nederlands elftal gaat tegen België, Wales en Polen warmdraaien voor het WK in Qatar, maar moet ook alvast aan het EK van 2024 denken. Wat staat er in juni en september op het spel en wat voor gevolgen kunnen goede prestaties in de Nations League hebben? VoetbalPrimeur legt het uit.

Ontsnappingsroute voor Euro 2024
Net als in de vorige twee edities wordt er in eerste instantie om Nations League-winst en om promotie/degradatie gespeeld, maar Nederland kan ook alvast een vangnet aanspannen, met het oog op het volgende EK. De kwalificatie voor Euro 2024 vindt tussen maart en november 2023 plaats, naast gastland Duitsland kwalificeren twintig landen zich direct: als Nederland tegen die tijd géén eerste of tweede in zijn kwalificatiepoule wordt, kan het op basis van zijn Nations League-prestaties alsnog een extra kans op kwalificatie krijgen.

De Divisies A (waartoe Oranje behoort), B en C krijgen in maart 2024 ieder hun eigen play-offtraject, in de vorm van halve finales en een finale. De laatste drie EK-tickets worden dus over deze drie divisies verdeeld en zijn bestemd voor de winnaar van de finales. De play-offs gaan van start met vier Divisie A-, vier Divisie B- en vier Divisie C-landen: dit zijn de hoogst gerankte Nations League-landen die zich niet direct voor het EK geplaatst hebben. Drie van de twaalf mogen zich alsnog op het eindtoernooi melden.

En hoe komt die Nations League-ranking tot stand? Na de zes speelrondes in juni en september én na de eindronde in juni 2023 wordt de balans opgemaakt. De nummers één tot vier van die eindronde voeren ook de Nations League-ranking aan, de nummers twee van de Divisie A-poules bezetten plek 5 tot 8, enzovoort. Met andere woorden: hoe hoger Oranje eindigt in de komende Nations League-cyclus en hoe meer punten het pakt, hoe groter de kans op een herkansing voor het EK, mocht dat nodig zijn. Bovendien mag de winnaar van 'onze' poule de finaleronde organiseren: als Oranje boven België, Wales en Polen eindigt, mag het in eigen land proberen revanche te nemen voor de nederlaag tegen Portugal in 2019.

Of toch een veredeld oefentoernooi?
Zal dit een stimulans zijn voor de internationals om de komende weken vol gas te geven? Want laten we wel zijn: als Oranje in 2023 gewoon eerste of tweede wordt in de komende EK-kwalificatiereeks, kun je het bovenstaande eigenlijk meteen vergeten. Kevin De Bruyne denkt blijkbaar dat België het wel zal redden in de reguliere EK-kwalificatiecyclus. "Voor mij is de Nations League onbelangrijk. We moeten die wedstrijden spelen, maar het is een soort oefencampagne", liet hij weten.

Virgil van Dijk krijgt na de eerste wedstrijd, tegen het België van De Bruyne, alvast vakantie van Louis van Gaal. Nog vier interlands in anderhalve week, na een slopend seizoen vol topvoetbal: het is voorstelbaar dat sommige spelers wel wat anders aan hun hoofd hebben dan Nations League-succes. Maar aan de andere kant kan het absoluut geen kwaad om, voor alle zekerheid, zo sterk mogelijk voor de dag te komen in de komende cyclus. Dat besef zal er zeker zijn in Divisie C, waar de nodige landen zonder enige toernooi-ervaring zitten: wie weet haalt Luxemburg, de Faeröer, Kosovo, Cyprus of Azerbeidzjan via een omweg het komende EK.

Voor andere landen wordt de komende Nations League-editie dan weer een gegarandeerde afknapper. Rusland is bij voorbaat gediskwalificeerd en veroordeeld tot degradatie naar Divisie C. Daarnaast gaan de landen in Divisie D sowieso geen play-offs om EK-kwalificatie spelen: Liechtenstein, Moldavië, Andorra, Letland, Malta, Estland en San Marino krijgen pas na de Nations League-campagne hun enige kans om erbij te zijn op het komende EK…