Timber en Brobbey schieten Jong Oranje na bliksemstart naar koppositie

03-06-2022 20:34
6

Jong Oranje heeft zich voor in ieder geval één dag verzekerd van de eerste plek in zijn EK-kwalificatiepoule. De wedstrijd tegen Jong Moldavië werd in een furieus openingskwartier al beslist door de ploeg van Erwin van de Looi.

De nummers twee en drie in Poule E stonden bij aanvang zes punten uit elkaar en Moldavië had dus nog de kans om over Jong Oranje heen te gaan. De gasten lieten het echter niet zover komen en liepen in Chisinau razendsnel uit naar een 0-2 voorsprong. Quinten Timber vond na een overstapje van Joshua Zirkzee de verre hoek en Brian Brobbey kreeg de bal niet veel later in de kluts mee en vond het net.

In de laatste vijf kwartier kwam die voorsprong niet meer serieus in gevaar. Van de Looi zag dat ook en liet spelers als Jan Paul van Hecke, Denso Kasius, Elayis Tavsan, Daishwan Redan en verloren zoon Myron Boadu nog minuten maken in de tweede helft, waarin nog één doelpunt viel. Brobbey tikte van dichtbij zijn tweede binnen en bepaalde de eindstand op 0-3, mede doordat Kjell Scherpen in de blessuretijd nog bij de les bleek.

Jong Oranje neemt de eerste plek in de poule over van Jong Zwitserland, dat zaterdag Bulgarije treft. De ploeg van Van de Looi heeft echter nog één wedstrijd tegoed: als het laagvliegers Jong Gibraltar en Jong Wales ook verslaat, gaat het sowieso als poulewinnaar naar het EK in Roemenië en Georgië. Zo niet, dan kan het zich als beste nummer twee direct plaatsen óf is het veroordeeld tot de play-offs.