Duitse bond schakelt politie in na Qatar-statement, fans komen met de schrik vrij

Duitse bond schakelt politie in na Qatar-statement, fans komen met de schrik vrij

15-06-2022 09:38
20

Een aantal Duitse fans heeft tijdens de Nations League-wedstrijd tegen Italië een statement gemaakt tegen het aanstaande WK in Qatar. De Duitse voetbalbond (DFB) heeft vervolgens de politie ingeschakeld.

Tijdens het treffen in Mönchengladbach was een groot spandoek te zien met de tekst ‘vijftienduizend doden voor de grote podia, FIFA en co. hebben geen geweten’, doelend op de erbarmelijke werkomstandigheden en de vele doden tijdens de bouw van de stadions in Qatar. De vijftien betrokken fans werden vervolgens gecontroleerd door de politie, maar dat heeft niet tot strafrechtelijke vervolging geleid. Het tonen met het spandoek valt onder de vrijheid van meningsuiting, legt een woordvoerder uit, geciteerd door BILD.

Volgens de politie is de actie op initiatief van de DFB ondernomen. Volgens de officiële lezing zouden de betrokken fans gecontroleerd zijn, omdat zij met ongeldige kaartjes binnen waren gekomen. Dit was echter niet het geval en na controle van hun identiteit is ook geen verdere actie ondernomen.

Duitsland won dinsdagavond met liefst 5-2 van de regerend Europees kampioen. Die Mannschaft staat echter tweede in zijn poule, achter het verrassende Hongarije, dat tegelijkertijd Engeland afschminkte in Wolverhampton.