Van Gaal vol lof: 'Ik heb dat in 35 jaar als coach nog nooit meegemaakt'

Van Gaal vol lof: 'Ik heb dat in 35 jaar als coach nog nooit meegemaakt'

15-06-2022 23:38
39

Het huidige Nederlands elftal is de meest professionele groep spelers waarmee Louis van Gaal in zijn trainersloopbaan heeft samengewerkt, stelt hij in de talkshow Op1. De bondscoach geniet van de discipline en structuur van zijn spelers en staf.

"Ik heb dat in 35 jaar als coach nog nooit meegemaakt", doelt Van Gaal op de professionaliteit van de spelersgroep. De bondscoach maakt onderscheid in de kwaliteit van een voetballer en die van een profvoetballer. Oranje behoort volgens hem tot de laatste categorie. "Ik hoef ze niet alles op te dragen. Ze doen dingen, omdat ze het zelf willen doen."

Van Gaal benadrukt dat hij een man van discipline en structuur is. "Als je zestien dagen bij elkaar zit, zijn er regels", zegt hij. "Als er dan niet één speler op een afspraak te laat is gekomen, vind ik dat knap. Dat geldt ook voor mijn staf van vijftig, zestig man. Dat is prettig werken voor mij, maar ik denk dat de spelers die structuur ook prettig vinden."

Noa Lang
Een speler die nog wel eens moeite heeft met discipline, is volgens Van Gaal Noa Lang. "Zijn persoonlijkheid is gewoon zo. Ieder mens heeft een andere persoonlijkheid en je kunt niet iedereen hetzelfde behandelen, dan krijg je problemen", aldus de bondscoach. "Je moet iedereen in zijn waarde laten en daarom praat ik ook veel met individuele spelers. Als het om het teambelang gaat, praat ik alleen over het team en gelden de regels voor iedereen."