Dit is PSV- en Ajax-target Vinícius Souza: 'Patat van een voetballer'

Dit is PSV- en Ajax-target Vinícius Souza: 'Patat van een voetballer'

17-06-2022 16:15
22

PSV en Ajax hebben hun oog laten vallen op Vinícius Souza, zo werd donderdag duidelijk. Wie is de verdedigende middenvelder uit Brazilië, die vrijdag zijn 23ste verjaardag viert? VoetbalPrimeur stelt het transferdoelwit van de Nederlandse topclubs aan je voor.

De nieuwe Nemanja Matic, City Football Group slaat toe
Souza groeide op in Padre Miguel in Rio de Janeiro. In 2014 werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van Flamengo, waar hij voor de O15 ging spelen. Vier jaar later, in maart 2019, debuteerde de middenvelder in het eerste elftal. Toenmalig trainer Jorgé Jesus ontfermde zich over hem. De markante Portugees doopte hem om tot 'de nieuwe Nemanja Matic'.

Voordat Souza kon uitgroeien tot een vaste waarde bij de zevenvoudig Braziliaans kampioen, haalde de City Football Group hem naar Europa in 2020. Het voetbalimperium, met Manchester City als vlaggenschip, betaalde 2,5 miljoen euro en stalde hem bij het Belgische Lommel SK, dat uitkomt op het tweede niveau. In zijn eerste seizoen in België speelde hij achttien competitieduels.

Lommel-aanvoerder Glenn Neven was destijds zijn mentor. "Wat hem anders maakte dan de rest, was dat hij zich veel sneller kon aanpassen", zegt hij tegen Voetbalkrant. "Zo kon hij zich vrij snel verstaanbaar maken in het Engels. Daardoor groeide hij ook uit als de link tussen de Belgische en de Zuid-Amerikaanse jongens. Ondanks zijn jonge leeftijd schuwde hij die verantwoordelijkheid allerminst. Hij was toen al iemand met persoonlijkheid en maturiteit in zijn spel."

Imposante verdedigende middenvelder bij Mechelen
Lommel eindigde als derde en greep daarmee net naast promotie. Souza maakte wél de stap omhoog en ging op huurbasis aan de slag bij KV Mechelen. Daar maakte de 1.87 meter lange Braziliaan dit seizoen bijzonder veel indruk. Souza is in de eerste plaats een defensieve speler, hij heeft een ijzersterke tackle, zijn fysiek is imposant en ook in de lucht is hij goed. Maar kracht, techniek, loopvermogen en een geweldige pass: hij heeft het allemaal.

"Vini steekt er dit seizoen met kop en schouders bovenuit. Hij breekt ongelooflijk veel aanvallen af. Daarnaast beginnen heel veel van onze aanvallen via zijn voet. Vini wordt een patat van een voetballer", oordeelde voormalig Rode Duivel Steven Defour, tegenwoordig assistent bij Malinwa, in de podcast 90 Minutes.

Souza speelde het afgelopen seizoen 35 duels voor Mechelen. Daarin bleef de teller steken op twee doelpunten en één assist. Met een kopbal tegen KAS Eupen en een uithaal tegen Cercle Brugge trof hij doel.

Het verbeterpunt: Braziliaans temperament
Dat powerhouse Souza soms nog iets te enthousiast de duels aanvliegt, mag duidelijk zijn. Hij pakte dit seizoen tien gele kaarten en kreeg één keer rood. Eind februari werd hij een kwartier voor tijd van het veld gestuurd na een onbesuisde tackle in het thuisduel met Cercle Brugge. Mechelen, dat de overhand had, zag daarmee zijn kans op de zege in rook opgaan. "Die tackle was jeugdige onbezonnenheid. Hij liet zich te veel meeslepen in het bitsige spel en de opstootjes", zei trainer Wouter Vrancken.

Centraal achterin geen succes
Het is nu moeilijk voor te stellen, maar aan het begin van het seizoen was er flink wat kritiek op Souza. Hij begon namelijk als centrale verdediger bij Mechelen, maar dat werd geen succes. De Braziliaan kon onvoldoende zijn ei kwijt en leek naar de bank te verdwijnen. Pas toen hij een linie doorschoof, begon het te lopen.

Souza hoopt op transfer, concurrentie voor PSV en Ajax
Bij PSV is Souza in beeld als mogelijke opvolger van Ibrahim Sangaré, terwijl Ajax ook op zoek lijkt naar versterking voor het middenveld na het vertrek van Ryan Gravenberch. De Nederlandse topclubs hebben het rijk niet alleen. Club Brugge, Celtic en Fenerbahçe zouden ook belangstelling hebben, net als een aantal Italiaanse clubs.

Belgische media schatten zijn marktwaarde momenteel op zes tot acht miljoen euro, maar City Football Group is niet heel happig op een transfer van Souza, die nog een contract heeft tot medio 2025. CFG ziet meer in een verhuur. Wellicht heeft PSV een streepje voor vanwege Savinho. De landgenoot van Souza is via Manchester op weg naar Eindhoven.

Souza zal zelf echter ook wat te vertellen hebben. "De voorkeur van de familie gaat uit naar een verkoop", vertelde zaakwaarnemer João Carlos vorige maand aan Gazet van Antwerpen. "Er liggen drie concrete aanbiedingen op tafel. Eentje van een Belgische topclub, eentje van een Nederlandse topclub en eentje uit Italië. Daarnaast is er ook nog interesse uit Duitsland en Engeland. Met zijn uniek profiel ligt Vinícius momenteel zeer goed in de markt. Overal in Europa zijn er clubs op zoek naar een sterke nummer zes met een grote technische bagage."

"Het is een mooi seizoen geweest. Ik heb genoten van mijn tijd bij KV, maar het moment is gekomen om de volgende stap te zetten in mijn carrière. Er is veel interesse. Ik moet deze kans nu grijpen", liet de middenvelder zelf weten.