Bitterzoete jaren bij 'beste Cambuur ooit': 'Zoveel tegenslagen, ook bizar'

Bitterzoete jaren bij 'beste Cambuur ooit': 'Zoveel tegenslagen, ook bizar'

18-06-2022 22:32
5

Erik Schouten neemt afscheid van SC Cambuur, na drie sportief succesvolle, maar uiterst bewogen seizoenen. De Leeuwarders liepen in 2020 door de uitbraak van het coronavirus promotie mis, haalden alsnog de Eredivisie en haalden zowaar het linkerrijtje op het hoogste niveau: tegelijkertijd werden Foeke Booy, Henk de Jong en Pieter Bos getroffen door fysiek leed.

Technisch manager Booy werd getroffen door een herseninfarct, bij trainer De Jong werd een cyste in zijn hoofd geconstateerd: de twee moesten tijdelijk hun functies neerleggen. Voor doelman Bos was het echter definitief einde verhaal, nadat hij met hartproblemen bleek te kampen. "Niet promoveren was natuurlijk een teleurstelling. Maar wat er ook in de club is gebeurd, met Foeke, maar ook met Henk en laatst nog met Pieter natuurlijk… We hebben ook wat jongens gehad met erge blessures, maar dan mag je zelf invullen in wat voor gradatie dat erger is. Hoeveel tegenslagen we ook hebben gehad in deze drie jaar, dat is ook bizar", aldus Schouten tegenover de clubkanalen.

De Jong kon het vorige seizoen niet afmaken, maar lijkt de draad weer op te kunnen pakken en dat doet Schouten deugd. "Ik zeg het wel eens vaker: die verdient hier een standbeeld. Ik denk zomaar dat hij die in de toekomst gaat krijgen hier", aldus de centrale verdediger. "Henk is bijzonder. Hoe hij de afgelopen drie jaar iedereen bij elkaar heeft gehouden – niet alleen het team, maar ook de staf – en iedereen had het naar zijn zin en jongens die niet speelden, waren tevreden. Dat ga ik nergens anders meer meemaken, denk ik. Daar was Henk zó goed in, mensenmens."

"Het beste Cambuur ooit"
Tijdens de periodes waarin De Jong wegviel, kwam de klad erin bij Cambuur. "Ik wil natuurlijk niet zeggen dat dat de reden is dat het wat minder ging, maar je mist Henk daarin natuurlijk. Dat kwam wel als een klap binnen. Maar ook met Foeke en met Pieter nu, dat komt zo binnen bij een groep. Je werkt zo lang met elkaar, we zijn een hechte groep geweest, nog steeds. Als zulke dingen dan gebeuren, dan besef je ook dat voetbal minder belangrijk is. Zulke dingen gun je gewoon niemand."

Inmiddels heeft Schouten besloten om naar Willem II te vertrekken. Wat rest, zijn de herinneringen aan het persoonlijke leed van Booy, De Jong en Bos, maar ook aan de sportieve successen. "Bijzonder, geweldige tijd, geweldige groep. Het was drie jaar lang fantastisch, dat ga je niet vaak meer meemaken", maakt hij de balans op. "Dit nemen ze ons niet meer af. Mensen zeggen wel eens: je bent onderdeel van het beste Cambuur ooit. Dat besef je zelf nog niet helemaal, maar ik hoop voor de club dat er over vijf of tien jaar een nog beter Cambuur aan komt."