Van Gaal haalt 'volleyballer' Murphy bij Oranje: 'De Boer was eerst sceptisch'

Van Gaal haalt 'volleyballer' Murphy bij Oranje: 'De Boer was eerst sceptisch'

25 september - 08:32
48

Louis van Gaal maakte onlangs bekend dat Peter Murphy het Nederlands elftal gaat helpen richting het WK in Qatar. De voormalig volleyballer en volleybaltrainer ontfermt zich onder meer over de strafschoppen. Hennie Spijkerman is ervan overtuigd dat Murphy iets toe kan voegen.

Murphy maakte weliswaar naam in het volleybal, maar ook in het voetbal is hij al enige tijd actief. Hij ontwikkelde de ActionTypes-methode, waarmee onbewuste voorkeuren aan het licht komen via tests en observatie.

Spijkerman volgde de cursus en als assistent van Henk ten Cate introduceerde hij de methode bij Ajax in 2007. In 2011, toen Frank de Boer trainer was, haalde de inmiddels 71-jarige trainer Murphy naar Amsterdam. "Ik zei tegen Frank en Dennis (Bergkamp, red.) dat Murphy iemand was die ons verder kon helpen", zegt hij tegen de NOS. "Ze waren aanvankelijk sceptisch. Maar toen ze in gaten hadden dat we er wat aan hadden, waren ze om. Soms heb je als trainer een gevoel, maar kan je het niet concreet maken. Peter kon zoiets handen en voeten geven. Het was geen abracadabra, maar het klopte gewoon."

Spijkerman noemt als voorbeeld de oogvoorkeur, die ook onderdeel is van het ActionType-profiel. "Als een linker centrale verdediger een voorkeur naar links heeft en de rechter naar rechts, dan kan de ongeziene ruimte aan de binnenkant te groot worden. Daar kan de tegenstander gebruik van maken. Daar probeer je iets tegen te doen door ze iets anders te positioneren."

Volgens Spijkerman hoeft er niet getwijfeld te worden aan de toegevoegde waarde van Murphy bij Oranje. "Dat hij kwaliteiten heeft, staat buiten kijf. Het is wel belangrijk dat hij de ruimte krijgt." Murphy maakte tot 2018 deel uit van de staf van Ajax, waarna hij in de jeugdopleiding van PSV aan de slag ging.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie