Brands dreigde met PSV-vertrek: 'Als ik De Jong zou moeten ontslaan'

Brands dreigde met PSV-vertrek: 'Als ik De Jong zou moeten ontslaan'

06-11-2022 11:54 Laatste update: 12:01
34

Marcel Brands benadrukt dat John de Jong had kunnen aanblijven bij PSV, maar de technisch directeur besloot zelf op te stappen. Volgens de algemeen directeur van de Eindhovenaren speelde de transferzomer geen rol in het besluit van de commissarissen om aanvankelijk afscheid te willen nemen van De Jong.

"Het blijft een heel vervelende situatie die destijds ontstaan is. Nadat het allemaal gebeurd is, hebben we nog een gesprek gehad met de raad van commissarissen. Daarin zijn wel de dingen gezegd die ik wilde horen, waardoor we in ieder geval op een goede manier verder konden. Mensen hebben het boetekleed aangetrokken dat ze zo niet hadden moeten reageren", aldus Brands bij Goedemorgen Eredivisie van ESPN.

Brands vertelt dat De Jong niet is vertrokken, omdat hij Cody Gakpo of Ibrahim Sangaré weigerde te verkopen. "Het had niets met de transferwindow te maken, want er is geen bod gekomen waarop ik, John of de RvC 'ja' zou hebben gezegd", benadrukt de algemeen directeur. "De RvC vond dat hij niet goed functioneerde. Dat vond ik niet, maar dat idee leefde wel bij de RvC. Ik ben voor een vertrek gaan liggen en heb aangegeven dat ik niet wilde dat John zou vertrekken. Dat heeft de RvC ook geaccepteerd. Ik heb gezegd dat als ik hem zou moeten ontslaan, ik zou stoppen. Dat was volgens de RvC niet de bedoeling."

Brands pleitte vervolgens voor een gesprek tussen de commissarissen en De Jong. "Zij stonden daar ook voor open. John is toen eerst op vakantie gegaan en gaf vervolgens zelf aan dat hij het gesprek niet meer aan wilde gaan." Voor de technisch directeur was er sprake van een 'vertrouwensbreuk'. Brands blijft evenwel ontkennen dat de transferzomer een rol speelde.

Opvolger De Jong
Zelf zal Brands niet de opvolger worden van De Jong. "Ik ga het zeker niet doen. Op dit moment kijken we extern", waarmee onder meer hoofd jeugdopleiding Ernest Faber voorlopig in de wachtkamer zit. "Als je een Nederlandse technisch directeur wil, heb je het denk ik alleen over Max Huiberts. Die zit echter prima op zijn plek bij AZ. Of wij met Jordy Zuidam hebben gesproken? Wij hebben nog met geen enkele kandidaat gesproken."