WK-scenario's: verlies Oranje niet meteen fataal, Fair Play kan bepalend zijn

WK-scenario's: verlies Oranje niet meteen fataal, Fair Play kan bepalend zijn

29-11-2022 14:25 Laatste update: 21:45
55

Ondanks het teleurstellende optreden tegen Ecuador heeft het Nederlands elftal alles nog in eigen hand op het WK. Dit zijn de scenario's voor de derde en laatste groepswedstrijd, waarin Oranje het opneemt tegen Qatar. Ook Senegal en Ecuador trappen af om 16.00 uur.

Scenario 1: Oranje wint van Qatar
Een zege in het laatste groepsduel is natuurlijk het beste medicijn voor het Nederlands elftal. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal plaatst zich dan sowieso voor de achtste finales. Of de zeven punten ook genoeg zijn voor de groepswinst, hangt af van het resultaat bij Senegal - Ecuador.

Op dit moment staan Nederland en Ecuador precies gelijk. Ook het doelsaldo (3-1) is hetzelfde. Wint Ecuador in dit scenario niet van Senegal, dan is Oranje groepswinnaar. Wint Ecuador wel, dan wordt het land dat de grootste overwinning boekt de groepswinnaar.

Wint Oranje met precies dezelfde cijfers van Qatar als Ecuador van Senegal, dan hebben beide landen evenveel punten, hetzelfde doelsaldo, evenveel doelpunten en het onderling resultaat (1-1) is ook nog eens gelijk. In dat geval wordt aan de hand van het Fair Play-klassement bepaald wie Groep A wint. Op dit moment staat Oranje (één gele kaart) er beter voor dan Ecuador (drie gele kaarten). Biedt zelfs Fair Play geen uitkomst, dan moet er geloot worden.

Bij een gelijke stand in de poule wordt gekeken naar:
1. Aantal punten
2. Doelsaldo
3. Aantal gemaakte doelpunten
4. Onderling resultaat
5. Fair Play-klassement
6. Loting

Scenario 2: Oranje speelt gelijk tegen Qatar
Oranje heeft tegen Qatar minimaal een punt nodig om zich bij de laatste zestien van dit WK te scharen. Het Nederlandse totaal komt dan op vijf punten. Het is onmogelijk dat zowel Ecuador als Senegal over de ploeg van Van Gaal heengaat. Voor de Zuid-Amerikanen volstaat een gelijkspel, de Afrikanen hebben een overwinning nodig.

Of Oranje bij een gelijkspel eerste of tweede wordt in de groep, is afhankelijk van Ecuador-Senegal. Als Ecuador of Senegal wint, dan wordt Nederland tweede. Bij een gelijkspel ligt Senegal eruit en gaat het om het aantal gemaakte doelpunten. Het land dat de meeste doelpunten maakt in zijn gelijkspel, wordt groepswinnaar. Daarna is het Fair Play-klassement bepalend, of wordt er geloot.

Scenario 3: Oranje verliest van Qatar
Gaat het Nederlands elftal verrassend onderuit tegen het al uitgeschakelde Qatar, dan moeten Van Gaal en zijn internationals een schietgebedje doen. Bij een overwinning van Ecuador ontsnapt Oranje en gaan we als nummer twee naar de achtste finales.

Wint Senegal of wordt het een gelijkspel, dan gaat het om doelsaldo tussen Oranje en de Afrika Cup-winnaar. Senegal heeft nu een doelsaldo van nul. Oranje staat op +2. Bij een Senegalese zege wint de Afrika Cup-winnaar de groep en hebben Nederland en Ecuador vier punten. In dat geval treedt het rijtje doelsaldo-aantal gemaakte doelpunten-Fair Play-loting weer in werking.

WK-route vanaf de achtste finales
Linksom of rechtsom: Oranje is het aan zijn stand verplicht om Qatar, het slechtste gastland in de WK-geschiedenis, te verslaan. Het winnen van Groep A scheelt waarschijnlijk een slok op een borrel, omdat het Nederlands elftal Engeland zal willen ontlopen. De WK-poule van Oranje is namelijk gekoppeld aan Groep B, waarin naast Engeland ook Iran, de Verenigde Staten en Wales zitten.

In de achtste finales speelt de winnaar van Groep A zaterdag om 16.00 uur tegen de nummer twee van Groep B. De nummer twee van Groep A treft een dag later om 20.00 uur op de winnaar van Groep B. Engeland gaat na twee speelrondes aan de leiding in Groep B met vier punten. Iran (drie punten), de Verenigde Staten (twee punten) en Wales (één punt) zijn nog niet uitgeschakeld.