Spanje verliest van groots Japan en komt met de schrik vrij na bizarre ontknoping

01-12-2022 21:54 Laatste update: 22:01
115

Spanje is met de schrik vrijgekomen op het WK in Qatar. In Groep E leek er niks aan de hand voor La Roja, maar het kwam alsnog diep in de problemen door een nederlaag tegen Japan, dat als groepswinnaar doorgaat naar de volgende ronde.

De wedstrijd begon goed voor Spanje. In de twaalfde minuut kwam de ploeg van Luis Enrique verdiend op voorsprong via Álvaro Morata, die raak knikte uit een voorzet van Chelsea-speler César Azpilicueta. In de minuten daarna werd Spanje slordiger. Dat werd in de eerste helft echter niet afgestraft door Japan. Kansen aan Spaanse zijde werden bijna niet meer gecreëerd.

In de tweede helft werden die fouten wél afgestraft. Vrijwel direct na rust  kwam Japan op gelijke hoogte na een harde pegel van Ritsu Doan die Unai Simón niet kon stoppen. Drie minuten later draaide Japan de wedstrijd om met de 2-1 van Au Tanaka. Er was nog wel enige controverse, want de bal leek over de zijlijn te zijn geweest. De VAR kende de goal alsnog toe.

Het leek een nachtmerrie te gaan worden voor de Spanjaarden, toen het meekreeg dat Costa Rica op voorsprong was gekomen tegen Duitsland. Groep E stond daardoor volledig op zijn kop. Spanje zette alles op alles, maar kon niet tot kansen komen. Uitschakeling dreigde, maar Duitsland maakte in de 73ste minuut gelijk waardoor de Spanjaarden weer door waren. Duitsland kwam later op voorsprong, maar het is Japan dat door de stunt eindigt als groepswinnaar. Spanje eindigt op plaats twee in de groep.