Lessen van Van Gaal: Memphis praat mond voorbij, vooruitblik op penaltyserie

Lessen van Van Gaal: Memphis praat mond voorbij, vooruitblik op penaltyserie

02-12-2022 13:30 Laatste update: 03-12-2022 10:06
31
Author profile picture

Lars Teunissen

Louis van Gaal heeft gesproken: dit zijn de belangrijkste conclusies naar aanleiding van de persconferentie voor de achtste finale van het Nederlands elftal op het WK, zaterdag om 16.00 uur tegen de Verenigde Staten.

Oranje moet borst natmaken
Van Gaal spreekt vrijwel nooit over individuen, altijd over teams. Volgens de bondscoach is Team USA een van de beste teams op het WK. "Er zijn ook landen met hoge individuele kwaliteiten doorgegaan, zonder een goed team te zijn." Van Gaal ziet de hand van Gregg Berhalter, bondscoach bij Amerika, terug bij de Verenigde Staten. "Ik zie een visie. En een team dat die visie wil uitvoeren."

WK 2014 als richtlijn
De kritiek op het spel van het Nederlands elftal gaat niet langs Van Gaal heen. Het doet de bondscoach weinig. "In 2014 was het idem." Ook toen duurde het lang tot Van Gaal het Nederlandse volk voor zich wist te winnen. In Brazilië reikte Oranje tot de halve finales, waarna de troostfinale van het gastland werd gewonnen. "We gaan rustig verder op de weg die we zijn ingeslagen."

Griepverschijnselen in Oranje-selectie
Het Nederlands elftal kampt met een aantal zieken, daags voor het duel met Amerika. Van Gaal vertelt aan de NOS dat meerdere internationals 'griepverschijnselen' hebben, die vermoedelijk veroorzaakt zijn door de airco. Van Gaal wil niet kwijt om wie het gaat. "Maar als het in de groep rondgaat, dan is het wel zorgelijk." De traditionele elf-tegen-elf werd op de training overgeslagen. "Ik heb ze een dagje rust gegund."

De 'lange lijst' van penaltynemers
Van Gaal noemt het, tussen aanhalingstekens, 'een fout' dat hij in 2014 niet meer op strafschoppen heeft getraind. "We liepen tegen Argentinië de finale mis, terwijl we het beste team op het veld waren." Voor het WK in Qatar trainde Oranje op wetenschappelijke wijze op penalty's. "Ik beslis de volgorde", onthult Van Gaal, mocht het zover komen. Daley Blind verklapt dat de lijst klaar ligt. "Nu maak je al bekend dat er een lijst is", wijst de bondscoach Blind terecht, waarop de linksback benadrukt dat het om een 'lange lijst' gaat.

Memphis heeft iets te veel gezegd
Na het met 2-0 gewonnen duel met Qatar vertelde Memphis in de media dat hij het liefst met Steven Bergwijn in de voorhoede speelt, met Cody Gakpo daarachter. "Hij mag zijn mening hebben", stelt Van Gaal, die eraan toevoegt: "Of het verstandig is, is een tweede." Van Gaal liet vrijdagmiddag niet los wie er naast Memphis speelt tegen Team USA.

Na het WK: een Belgisch avontuur?
Als Oranje het WK wint, verwacht Van Gaal veel aanbiedingen. In België hoopt men op Van Gaal als nieuwe bondscoach. "België is een mooi land met vriendelijke mensen", aldus de bondscoach, die stelt dat zijn vrouw Truus een grote rol speelt in een eventueel vervolg van zijn carrière. Een Afrikaanse journalist vraagt zich af of Van Gaal ook openstaat voor een avontuur in Afrika. "Dat denk ik niet. Maar je moet alle opties openhouden."