Van Tagliafico tot Bombarda: deze Argentijnen maakten furore in Nederland

Van Tagliafico tot Bombarda: deze Argentijnen maakten furore in Nederland

05-12-2022 18:00
47

Het Nederlands elftal speelt aanstaande vrijdag de kwartfinale van het WK tegen Argentinië. Nicolás Tagliafico is een van de meest bekende internationals die in de Eredivisie heeft gespeeld, al zijn er nog meer Argentijnen die furore hebben gemaakt in de Nederlandse competitie. VoetbalPrimeur zet de meest bekende Argentijnen in de Eredivisie op een rij.

De Argentijn die het meest recent naar de Eredivisie kwam, is Feyenoorder Ezequiel Bullaude. De middenvelder werd deze zomer voor 7,5 miljoen euro overgenomen van Godoy Cruz. PSV haalde eveneens een Argentijn naar Nederland: doelman Walter Benítez kwam over van OGC Nice. Hij haalde als sluitpost de selectie van het Argentijnse elftal voor dit WK niet, net als Bullaude.

Aan de andere kant verlieten er ook een aantal Argentijnen de Eredivisie. Zo nam Ajax afscheid van Lisandro Martínez en Tagliafico. Met het vertrek van laatstgenoemde vertrok de Argentijn met de meeste duels in de Eredivisie uit Nederland. Tagliafico kwam tot 115 duels voor de Amsterdammers, terwijl Martínez 74 wedstrijden in de hoogste Nederlandse competitie speelde. Beiden zitten ook bij de huidige selectie van het Argentijnse nationale elftal.

Marcos Senesi vertrok van Feyenoord naar AFC Bournemouth en Maxi Romero is op huurbasis weg bij PSV. De aanvaller speelt zijn wedstrijden dit seizoen voor Racing Club.

Eerste Argentijn in de Eredivisie
De eerste Argentijn die ooit zijn entree maakte in de Eredivisie was Mariano Bombarda. De geboren Spanjaard bezat een dubbele nationaliteit. Hij kwam in Nederland uit voor ACV Assen, FC Groningen, Willem II en Feyenoord. In 1994 begon hij bij de Groningers aan zijn tijd in de Eredivisie. Feyenoord was in Nederland een pionier op het gebied van Argentijnen. In 1996 haalde de club na Bombarda ook Pablo Sánchez en Patricio Graff naar Nederland. Sánchez werd in het seizoen dat hij naar Rotterdam kwam zelfs clubtopscorer. Graff vertrok na drie seizoenen naar FC Den Bosch. 

Andere Argentijnen die in Nederland actief waren, zijn onder meer Sergio Romero en Dario Cvitanich. Doelman Romero streek in 2007 neer bij AZ, waar hij tot 2011 speelde. Hij stond uiteindelijk negentig Eredivisie-wedstrijden onder de lat in Alkmaar. Cvitanich speelde van 2008 tot 2011 voor Ajax in Nederland. De inmiddels gestopte aanvaller maakte dertien goals in dertig wedstrijden in de Eredivisie. Ajax is met acht spelers de club die de meeste Argentijnen huisvestte in de Nederlandse competitie. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie