Zo kijkt Argentinië naar Oranje: 'Drie spelers hebben buitengewone kwaliteiten'

Zo kijkt Argentinië naar Oranje: 'Drie spelers hebben buitengewone kwaliteiten'

09-12-2022 10:30 Laatste update: 17:34
47

Vrijdagavond om 20.00 uur is het dan eindelijk zover: de kwartfinale tussen Oranje en Argentinië. Het Nederlands elftal hoopt zich te revancheren voor de verloren strafschoppenserie op het WK van 2014. VoetbalPrimeur spreekt met Argentinië-watcher Julián Giacobbe, die meer dan 100.000 abonnees heeft op zijn YouTube-kanaal Giaco. Daar bespreekt hij alles wat te maken heeft met het Argentijnse voetbalelftal.

Onder trainer Lionel Scaloni, die in 2018 instapte, werd Argentinië een hecht team. Met hem aan het roer beleefde La Albiceleste een sensationele reeks. Tot de wedstrijd tegen Saudi-Arabië in de groepsfase, werd er liefst 36 keer op rij niet verloren. "Scaloni is een realist. Onderschatten, daar doet hij niet aan. Dit Argentinië is ontzettend waakzaam. Er wordt niks aangetrokken van de media. Deze hechte groep spreekt met de voeten en wordt niet direct overmoedig als het even goed gaat. Er wordt keihard gewerkt", benadrukt Giacobbe. "Het elftal is in balans. De spelers weten hoe ze kansen moeten creëren en blijven rustig."

Wedden

Meer odds

Je zou de spelers van Scaloni kunnen vergelijken met die van Real Madrid. Denk aan de bizarre comeback tegen Manchester City in de Champions League. "Deze groep blijft te allen tijde kalm, wetende dat er hoe dan ook kansen gaan komen. Er is gigantisch veel vertrouwen." De selectie heeft een gemiddelde leeftijd van 28,4 - het hoogste van alle overgebleven WK-deelnemers. "Onderschat onze verdediging niet", gaat Giacobbe verder. "Die lijkt misschien oud en versleten, maar we staan hier echt versteld van het niveau. Nicolás Otamendi behoort tot de drie beste verdedigers van het WK. Christian Romero en Lisandro Martínez, als hij invalt, zijn ook van wereldniveau."

Martínez
In Nederland wordt raar opgekeken als de basiself van Argentinië uitkomt en Martínez daar weer eens geen deel van uitmaakt. Hij imponeerde bij Ajax en heeft zich ook bij Manchester United al bewezen. In Zuid-Amerika wordt daar anders naar gekeken. "Dat hij niet een vaste basisspeler is, komt door Otamendi en Cuti (Romero, red). Er is ontzettend veel concurrentie voor het doel van Dibu (Emiliano Martínez, red), maar hier vinden we dat hij meer minuten krijgt dan vooraf gedacht. We houden vaak de nul met deze spelers." 

Argentinië waakzaam voor Oranje-trio
"De Argentijnse ploeg weet al een tijdje dat ze moeten oppassen voor drie spelers van het Nederlands elftal. Denzel Dumfries, Frenkie de Jong en Cody Gakpo. Die hebben buitengewone kwaliteiten. Dumfries kwam volledig los tegen de USA en van Gakpo hebben we eerder in het toernooi al gezien wat hij kan. Hij scoort heel eenvoudig en als je naar zijn statistieken kijkt... Die zijn ongekend. De Jong is de motor op het middenveld en heeft de touwtjes in handen. Hij schroeft het tempo op als het nodig is, maar kan ook vertragen als Nederland dat even nodig heeft."

Aan een nederlaag moet Giacobbe niet denken. "Als jullie ons verslaan, dan is dat een ramp. Het leeft hier zo ontzettend erg en we zijn er allemaal overtuigd van dat we heel ver gaan komen. Het zou een enorme domper zijn voor zowel het land als Lionel Messi. Je kunt het je niet voorstellen."

Huiswerk voor Van Gaal
Louis van Gaal heeft zijn huiswerk pas goed gedaan als hij naast Lionel Messi een ander drietal heeft bestudeerd. "Dat zijn Enzo Fernández, Alexis Mac Allister en Julian Álvarez. De eerstgenoemde is een geweldige spelverdeler. Een alleskunner. Hij speelt nog maar een paar maanden in Europa, maar staat nu al op de radar van iedere topclub. Mac Allister zorgt voor dynamiek op het middenveld en kan aan de bal meters maken om linies te doorbreken. Met zijn neusje voor de goal is hij levensgevaarlijk, want als alle focus op Messi ligt, krijgt hij ruimte. Álvarez (Manchester City, red.) zorgt voorin voor verrassing en geeft in fysiek opzicht een impuls. Hij is jong en hartstikke fit." Op het WK scoorde Álvarez al twee keer.

Van Gaal opgelet: om Messi te bestrijden, licht Giacobbe op de valreep nog een tipje van de sluier op. "De sleutel is om niet hem te verdedigen, maar de spelers om hem heen. Als Messi de bal heeft is het namelijk al te laat", stelt hij. "Als dat niet lukt, is een slechte dag van Messi jullie enige redmiddel", besluit hij.