Chelsea laat het geld rollen: 'Boehly heeft soort maas in de wet gevonden'

Chelsea laat het geld rollen: 'Boehly heeft soort maas in de wet gevonden'

22-01-2023 09:35 Laatste update: 09:35
85

Met de komst van Noni Madueke tilt Chelsea zijn transferuitgaven dit seizoen naar een kleine vijfhonderd miljoen euro. In #DoneDeal, de transferpodcast van VoetbalPrimeur, wordt uitgelegd dat de nieuwe eigenaar Todd Boehly een foefje toepast om de Financial Fair Play-regels te omzeilen.

Boehly deed afgelopen zomer zijn intrede op Stamford Bridge en sindsdien mag het geld rollen bij de Premier League-topclub. "Wat daar echt essentieel in is, is de lengte van de contracten die iedereen tekent. Madueke tekent voor 7,5 jaar, tot 2030. Met de optie voor nog een seizoen, dat is nog een leuke toevoeging. Badiashile tekent ook voor 7,5 seizoen, Mudryk zelfs voor 8,5 seizoen."

Wedden

Meer odds

"Dat heeft dus te maken met Financial Fair Play. Je kunt de afschrijving doen over de lengte van een contract", luidt de uitleg in #DoneDeal. Een voorbeeld: "Je haalt een speler voor zestig miljoen. Als je hem voor vier jaar contracteert, schrijf je ieder jaar vijftien miljoen af. Als je dat over acht jaar doet, dan heb je een veel lagere afschrijving, 7,5 miljoen. Dan kun je logischerwijs meer spelers halen."

Chelsea maakt daar dus gretig gebruik van. "Het is eigenlijk een soort maas in de wet die Todd Boehly heeft gevonden. Hij is één van de eersten die het toepast." Wel wordt benadrukt dat er ook een keerzijde is. "Je legt een zware druk op de jaren na een normale contractduur. Voor de lange termijn is het een zware hypotheek."