Niet groots spelend Ajax trekt stijgende lijn door: Twente uit de beker geknikkerd

09-02-2023 20:43
520

Ajax speelde allesbehalve groots op bezoek bij FC Twente, maar de Amsterdammers hebben zich weten te plaatsen voor de kwartfinale van de KNVB Beker. Mohammed Kudus maakte na zeventig minuten de enige goal van de wedstrijd op een slechte grasmat in Enschede.

Trainer John Heitinga koos op bezoek bij Twente opnieuw voor dezelfde elf namen bij Ajax. Bij de thuisploeg kreeg Ajax-huurling Anass Salah-Eddine de kans op het middenveld. Twente zette in de beginfase van de wedstrijd fel druk, maar de bezoekers wisten daar aanvankelijk prima onderuit te voetballen. Naarmate de eerste helft vorderde ging dat echter moeizamer bij de Amsterdammers.

Samen met een paar snelle counters leverde dat Twente wat kansen op. De grootste mogelijkheid was voor Vaclav Cerny, die dicht bij het doel van Ajax net naast schoot. Namens de landskampioen werd alleen Steven Berghuis gevaarlijk in het eerste bedrijf. In de aanval waren de Amsterdammers namelijk ook slordig, net als bij standaardsituaties. Desondanks stond het nog 0-0 bij rust.

Na de pauze golfde het spel redelijk op en neer. Doelmannen Lars Unnerstall en Gerónimo Rulli moesten daardoor allebei handelend optreden. Uiteindelijk viel de openingstreffer in de zeventigste minuut: via invaller Francisco Conceição belandde de bal voor de voeten van Dusan Tadic. De Ajax-captain gaf een geweldige pass op Kudus, waarna de Ghanees de bal achter Unnerstall werkte.

Daarna voerde Heitinga wat wissels door bij Ajax, om voor wat meer controle te zorgen. Dat pakte goed uit: Ajax kwam in de slotfase niet echt meer in de problemen in de Grolsch Veste. De nummer drie van de Eredivisie wint daarmee zijn derde wedstrijd op rij. Het gaat nu de koker in bij de loting voor de kwartfinale van de KNVB Beker. Twente is uitgeschakeld en kan zich volledig gaan richten op de competitie.