Feyenoord wint zwaarbevochten in Friesland en neemt koppositie weer over van AZ

12-02-2023 16:24 Laatste update: 16:25
270

Feyenoord heeft een zwaarbevochten zege op sc Heerenveen geboekt. De ploeg van Arne Slot leek lang op weg naar een relatief eenvoudige overwinning, tot de Friezen een slotoffensief inzetten: 1-2.

Ten opzichte van het bekerduel met NEC afgelopen week begon Feyenoord met een geheel nieuwe voorhoede. Santiago Gimenez heeft een streepje voor op Danilo, bevestigde Slot vooraf. De slotfase kende geen grote kansen. Vrij uit het niets dacht Heerenveen na zeventien minuten op voorsprong te komen. Pawel Bochniewicz gaf de bal na een hoekschop het laatste zetje, maar de VAR draaide het doelpunt wegens buitenspel van Ché Nunnely terug.

Vijf minuten later lag de bal er aan de andere kant in en dit keer telde die wel. Uit een corner was Lutsharel Geertruida het goudhaantje voor de Rotterdammers. Na de openingstreffer leefde Feyenoord op en kreeg de ploeg van Slot de ene na de andere mogelijkheid. Tien minuten voor rust viel dan ook de verdiende 0-2: Gimenez kreeg in de zestien de tijd om de bal goed te leggen en heerlijk in de verre hoek te krullen.

Nog voor rust liet Quinten Timber het na om de zege veilig te stellen. De middenvelder raakte een afgemeten voorzet van Quilindschy Hartman compleet verkeerd. In het tweede bedrijf kreeg Timber opnieuw een goede kans, maar ook deze wist hij niet om te zetten in een treffer. Namens Heerenveen was Milan van Ewijk dicht bij met een omhaal. Zijn poging ging rakelings naast.

Invaller Danilo had de beslissing op zijn schoen, maar de Braziliaanse spits ging in een overtalsituatie voor eigen succes en raakte de buitenkant van de paal. In het laatste kwartier werd het dan toch nog spannend in het Abe Lenstra Stadion. Syb van Ottele tekende met een schitterende volley voor de 1-2. In de zinderende slotminuten dacht Heerenveen aan een penalty, maar daar wilde de arbiter van dienst niet aan beginnen.

Feyenoord wist stand te houden en de overwinning over de streep te trekken. Door de zege neemt de Stadionclub de koppositie weer over van AZ, dat eerder dit weekend won van Excelsior (5-0). De voorsprong op de Alkmaarders bedraagt twee punten. Volgende week nemen de nummer één en twee van de Eredivisie het in De Kuip tegen elkaar op. Aderlating voor Feyenoord is de gele kaart voor Orkun Kökcü tegen Heerenveen. De aanvoerder is daarmee geschorst voor de topper.