Stuntcoach twee keer in één maand ontslagen: 'Hij is speciaalste coach van Europa'

Stuntcoach twee keer in één maand ontslagen: 'Hij is speciaalste coach van Europa'

16-02-2023 12:00
17
Author profile picture

Nordin 't Hart

Davide Nicola heeft andermaal bewezen dat hij de speciaalste coach van Europa is. De markante Italiaan is voor de tweede keer in een maand tijd ontslagen bij Serie A-club Salernitana. Dat is tekenend voor de kleurrijke trainersloopbaan van Nicola, die nog veel meer bizarre dingen meemaakte.

"Davide Nicola maakt de gekste dingen mee en staat in Italië bekend als de wonderdokter. Hij is de speciaalste coach van Europa", zo werd vorige maand al geopperd in #DoneDeal de podcast. Wie zich verdiept in de loopbaan van Nicola, zal het daar roerend mee eens worden.

In Italië wordt de coach vaak midden in het seizoen aangesteld, bij clubs die afstevenen op degradatie. Hoe beroerd ze er ook voor staan, bijna altijd krijgt Nicola het voor elkaar om de club in de Serie A te houden. Nicola pakt dingen namelijk anders aan dan andere coaches: met bijzondere verhalen over het leven en vurige toespraken kan hij spelers op een speciale manier prikkelen.

'Soms dacht je: wat zegt hij allemaal, die gek?'
In een eerder gesprek met VP beaamde Lasse Schöne dat. De captain van NEC werkte bij Genoa met Nicola. "Vlak voor de wedstrijden hield hij bij ons in de kleedkamer altijd een bespreking. Hij zei dan heel bijzondere dingen, als ik het een beetje kon verstaan (Nicola spreekt vrijwel geen Engels, red.). Hij had het dan over voetbal, maar ook over het leven. Hij probeerde echt het menselijke vlak erbij te betrekken. Soms dacht je: wat zegt hij allemaal, die gek? Als je zijn verhaal kent en weet wie hij is, dan weet je dat het niet gespeeld is."


Als coach van Genoa geeft Nicola instructies aan Schöne en zijn teamgenoten

Ondanks zijn stunts houdt Nicola het vaak niet lang vol bij zijn clubs. Dat heeft verschillende redenen. De coach kreeg bij veel van de laagvliegers die hij trainde te maken met bestuurlijke chaos, wat soms leidde tot frappante beslissingen. Dat was ook bij Salernitana het geval, waar Nicola recent zichzelf opvolgde en daarna toch moest vertrekken. Daarnaast lijkt de aanpak van de markante coach ook een keerzijde te hebben. Zijn manier van werken is bijzonder intensief en ingrijpend, waardoor hij vaak niet op de lange termijn presteert. De bijzondere toespraken van de Italiaan lijken minder effect te hebben naarmate de tijd vordert.

Bizarre beloftes en bijzondere brief
Naast zijn bijzondere manier van werken baarde Nicola ook opzien met een aantal bizarre beloftes. Toen de oefenmeester een jaar geleden werd aangesteld bij Salernitana, stond de club er beroerd voor. "Als we ons handhaven, ga ik te voet naar de paus", zei Nicola bij zijn presentatie.

Dat zou een wandeltocht van 280 kilometer betekenen. Nicola flikte uiteindelijk het onmogelijke en behield Salernitana voor de Serie A. Toch besloot de trainer de wandeltocht niet te maken. "Ik maakte maar een grapje met een fan, ik was niet serieus. Dit seizoen was zó mooi, dus ik wil er geen grap van wil maken. Ik wil de paus ook niet tot last zijn", vertelde Nicola na de stunt.


Nicola is de held van Salerno, nadat hij Salernitana op ongekende wijze behoudt voor de Serie A

In 2017 kwam de oefenmeester een belofte die nog bizarder was wél na. Hij beloofde een fietstocht van ruim 1300 kilometer te maken bij handhaving van het nietige FC Crotone. Uiteindelijk slaagde Nicola daarin met een magische inhaalslag. De enorme tocht gebruikte hij om geld op te halen voor fietsveiligheid, nadat zijn zoon op veertienjarige leeftijd om het leven kwam bij een fietsongeval. Na de prachtige prestatie met Crotone richtte de coach zich in een kwetsbare brief tot zijn zoon. 'Hallo lieverd. Ik weet niet waar je bent of wat je doet. Je gaf me de kracht om door te gaan en te vechten voor het onmogelijke. Dit is niet mijn overwinning, maar onze overwinning.'

Al met al past de bizarre laatste maand van Nicola bij Salernitana volledig in zijn loopbaan. De wonderdokter kan zich nu bezig gaan houden met andere dingen, voordat hij aan een nieuwe onmogelijke taak begint. 'We nemen vandaag afscheid van elkaar, met Salernitana uit de degradatiezone. Ik bedank het bestuur en mijn spelers: ik omhels jullie allemaal, altijd', schrijft Nicola in zijn afscheidsbericht. 'Samen hebben we een sportief wonder bereikt waar ik de rest van mijn leven trots op zal zijn.'

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Davide Nicola (@davidenicolaoff)