Heerenveen wint de Friese derby: degradatiestress Cambuur neemt toe

Heerenveen wint de Friese derby: degradatiestress Cambuur neemt toe

19-02-2023 14:09
126

SC Heerenveen heeft de Friese derby tegen SC Cambuur in zijn voordeel beslist. De ploeg van Kees van Wonderen trok in Leeuwarden met 1-2 aan het langste eind.

Cambuur beleefde voor het enthousiaste thuispubliek een vliegende start. De rookwolken van het vuurwerk waren nauwelijks opgetrokken toen Björn Johnsen de bal schitterend in het doel volleerde. Het was een droomstart voor de hekkensluiter met slechts 57 seconden op de klok. Michael Breij was na zes minuten zelfs dicht bij de 2-0. Oog-in-oog met Xavier Mous, die bepaald geen warme ontvangst kreeg van de fans van zijn oude club, wist hij niet te scoren.

Even dreigde Heerenveen overlopen te worden, maar de ploeg van Van Wonderen herpakte zich en had steeds meer de bal. De eerste serieuze kans was direct raak na 22 minuten. De bal bleef liggen in het strafschopgebied, waarna Osame Sahraoui raak prikte. Voor de Noorse aanvaller, die deze winter werd overgenomen van Valerenga, was het zijn eerste treffer in Friese dienst.

Sahraoui legde ook nog een bal met gevoel op het hoofd van Che Nunnely, die echter niet raak wist te koppen. Aanvoerder Bochniewicz knikte eveneens naast. Heerenveen was beter, maar na de spetterende openingsfase was het wachten op meer hoogtepunten.

Na de pauze kwam Cambuur aanvakelijk weer iets sterker uit de kleedkamer, maar na wat speldenprikjes over en weer kreeg Heerenveen het thuispubliek stil. Na een actie van Sahraoui en een klutssituatie kwam de bal op de lat. Milan van Ewijk probeerde het van dichtbij met een omhaal en verschalkte doelman Robbin Ruiter, die de bal achter de doellijn wegwerkte. Che Nunnely schoot voor de zekerheid ook nog binnen, maar het bleek niet nodig: 1-2.

Die goal was een flinke tik voor Cambuur, dat vrijwel uit het niets nog wel dicht bij de 2-2 was. Invaller Maulun schoot al net naast, waarna Roberts Uldrikis uit een uitstekende voorzet van Sylvester van der Water recht op Mous kopte. Dat brak de thuisploeg op, want veel meer werden de boomlange spitsen Uldrikis en Johnsen niet bereikt.

De zorgen voor de formatie van Sjors Ultee worden alsmaar groter. Cambuur is na de vijftiende nederlaag van het seizoen de nieuwe hekkensluiter van de Eredivisie, nadat concurrenten FC Groningen en FC Emmen zaterdag gelijkspeelden. Heerenveen maakt een einde aan een reeks van vier nederlagen op rij en klimt naar plek acht.