Ajax boekt overtuigende zege tegen Sparta en profiteert van puntenverlies top-vijf

19-02-2023 18:35
329

Ajax heeft zondag een eenvoudige overwinning op Sparta Rotterdam geboekt. In de Johan Cruijff Arena was de ploeg van John Heitinga met 4-0 te sterk voor de Kasteelclub.

Sparta was al tien Eredivisie-wedstrijden op rij ongeslagen en reisde dus met vertrouwen af naar Amsterdam. Bij Ajax stond Davy Klaassen ten koste van Calvin Bassey in de basis. Het spelbeeld had de eerste vijf minuten veel weg van het duel van Ajax met Union Berlin, afgelopen donderdag. De Amsterdammers hadden de bal, maar deden er nog niet zoveel mee. Dat veranderde al in minuut zes, toen de bal via Devyne Rensch, Klaassen en afmaker Dusan Tadic achter doelman Nick Olij lag.

Niet veel later lag de gelijkmaker er al bijna in. Een Sparta-schot belandde maar net naast het doel van Gerónimo Rulli. Er gebeurde een tijdje niets, tot Mohammed Kudus de Arena met een schot op de lat op de banken had. Voor het halfuur lag de 2-0 erin: Kenneth Taylor was het eindstation na een slim balletje van Tadic. De middenvelder schoot in de verre hoek raak.

Het was voor rust eenrichtingsverkeer en dat was het na rust ook. Vlak na rust liep Ajax wel tegen een domper aan, toen Edson Álvarez met een schouderblessure naar de kant leek te moeten. De Mexicaan vervolgde de wedstrijd, maar werd twintig minuten voor tijd alsnog gewisseld. In de tussentijd had Ajax Sparta de genadeklap toegediend. De VAR constateerde een penalty na een vermeende overtreding van Shurandy Sambo op Steven Bergwijn. Arbiter Pol van Boekel ging erin mee en Tadic faalde niet van elf meter.

Na de 3-0 ging het tempo aanzienlijk liggen. Heitinga bracht het zestienjarige talent Jorrel Hato in de slotfase voor Owen Wijndal. Er viel nog één doelpunt: Kudus schoot zes minuten voor tijd een vrije trap van een meter of twintig uiterst beheerst achter Olij. De Ghanees droeg zijn goal op aan zijn landgenoot Christian Atsu, die om het leven kwam door de aardbevingsramp in Turkije.

Ajax doet met deze overwinning goede zaken. Doordat AZ, PSV en FC Twente puntenverlies hebben geleden, klimmen de Amsterdammers naar plek twee. De achterstand op de Rotterdammers bedraagt drie punten.