Real Madrid verliest een clubicoon: Amancio op 83-jarige leeftijd overleden

Real Madrid verliest een clubicoon: Amancio op 83-jarige leeftijd overleden

21-02-2023 09:00
7

Real Madrid-legende Amancio Amaro Varela is overleden. De aanvaller van weleer is 83 jaar geworden. Amancio speelde liefst veertien jaar voor de Spaanse grootmacht, de club waar hij later ook trainer van was.

In 1958 debuteerde Amancio als profvoetballer bij Deportivo La Coruña, alvorens hij vier jaar later de overstap maakte naar Real Madrid. Daar speelde hij tot aan het einde van zijn loopbaan. 

In de Spaanse hoofdstad rijgde Amancio het ene succesverhaal na het andere aaneen. De club won met de oud-aanvaller aan boord negen keer de landstitel en behaalde in 1966 tegen FK Partizan de zesde Europacup l-winst in de clubgeschiedenis. In totaal kwam de Spanjaard 471 keer uit voor De Koninklijke. Daarin maakte hij 155 doelpunten.

Amancio, die ook 42 keer uitkwam voor de nationale ploeg, was in het seizoen 1984 hoofdtrainer van de Madrilenen. Dat werd geen groot succes. 'Hij was een van de beste vleugelspelers ter wereld, snel en met geweldige dribbelvaardigheden. Hij was de auteur van beslissende goals', zo is te lezen op de clubsite.