'Heel fitte' De Ligt past voeding aan na WK: 'Ik voel me hartstikke goed'

'Heel fitte' De Ligt past voeding aan na WK: 'Ik voel me hartstikke goed'

05-03-2023 10:30 Laatste update: 10:44
17

Matthijs de Ligt was zaterdag weer enorm belangrijk voor Bayern München met een treffer en een goede ingreep voor de eigen doellijn. Het tekent de ontwikkeling van de Nederlandse verdediger, die na het Bundesliga-duel met VfB Stuttgart in gesprek gaat met VoetbalPrimeur.

Ondanks zijn hoofdrol baalt De Ligt stiekem toch van de late tegentreffer, waardoor het 2-1 werd. "Dat laatste was natuurlijk vervelend. Ik had het gevoel dat ik twee man had, daardoor kwam ik net iets te laat", zegt de Oranje-international tegen deze website. "Ik ben heel blij dat we gewonnen hebben, maar ik ben ontevreden over de instelling van de laatste vijftien minuten. Je staat 2-0 voor. Je weet dat wanneer je de nul weet te houden en je maakt de kansen af, wordt het 3-0. Dan komen ze niet meer in de buurt. Voor hetzelfde geld maken zij de 2-2, dan sta je hier met een heel ander gevoel."

Mogelijk wierp de Champions League stiekem zijn schaduw vooruit. Der Rekordmeister speelt woensdag de return tegen Paris Saint-Germain. "Misschien wel", erkent De Ligt. "Dan nog mag het niet gebeuren. Ik snap het heel goed, we zijn mensen en geen robots. Maar het is zo belangrijk dat je de wedstrijd met controle uitspeelt. We wisten dat Stuttgart-uit lastig is. We hebben gewonnen en dat is het belangrijkste."

Je bent uitgegroeid tot steunpilaar: wat voor cijfer geef je jezelf na deze eerste maanden in München?
"Het is niet aan mij om mezelf een cijfer te geven. Jij geeft mij een 7,5 of 8? Dat vind ik een heel mooi compliment. Ik doe gewoon mijn best en ik voel me hartstikke goed en gewaardeerd hier. Ik pik stiekem ook mijn goaltje mee, daar ben ik blij mee. Het gaat tot nu toe goed. Alleen de komende weken zijn heel belangrijk, natuurlijk ook met de Champions League."

In Duitsland zien ze je als Abwehrchef
"Dat zijn heel mooie complimenten. Ik ben blij met hoe ik het gedaan heb. Het is voor mij zaak om zo stabiel door te blijven gaan. Of ik me focus op het leiderschap in de verdediging? Dat niet per se, ik doe gewoon mijn eigen ding. Daar past dat bij. Wij hebben onwijs veel kwaliteiten achterin. Maar we hebben ook veel jonge jongens achterin, dan is het misschien lastiger om elkaar aan te spreken en elkaar te coachen. Ik voel me daar wel belangrijk in."

Is het aanvoerderschap dan ook een doel in de toekomst?
"Nee, het is geen doel. Dat is het ook nooit geweest voor mij, ook niet bij Ajax en Juventus. Ik speel gewoon mezelf en wil het team helpen. Ik ben gewoon heel blij met hoe het nu gaat."

Na het WK heb jij je voeding iets aangepast: hoeveel winst levert dat op?
"Het is moeilijk om uit te leggen wat nu precies die paar procenten zijn. Het heeft ook meegespeeld dat ik lang rust heb gehad en ook een lange, soort van, voorbereiding heb gehad. Vanuit Juventus kwam ik natuurlijk niet heel fit aan, omdat ik lang vakantie had gehad. Dan begin je met een achterstand. Nu heb ik er voor gezorgd dat ik een voorsprong had op de rest. Dat heb ik alleen maar uit kunnen bouwen. Dat voel ik nu ook. Van de laatste tien wedstrijden heb ik er 9,5 gespeeld. Ik voel me heel fit. Het is een lange reeks die ik nu gemaakt heb."

Ligt de focus ook op het heroveren van een basisplek in Oranje?
"Het is nog niet iets waar ik op focus. Nogmaals, ik probeer mijn best te doen en belangrijk te zijn voor het team. Ik heb hier een hele belangrijke rol waar ik me goed bij voel."

(VoetbalPrimeur/Frans Raaijmakers)