Feyenoord en AZ kunnen gaan cashen: deze Europese inkomsten wachten

Feyenoord en AZ kunnen gaan cashen: deze Europese inkomsten wachten

07-03-2023 12:00
49

Feyenoord en AZ verdienden dit seizoen al miljoenen in Europa, maar dat bedrag kan nog verder oplopen. Dan moeten er wel goede resultaten geboekt worden tegen respectievelijk Shakhtar Donetsk en SS Lazio. VoetbalPrimeur zocht uit welke inkomsten er nog in het verschiet liggen voor de twee Nederlandse clubs.

Feyenoord

Na de uitschakeling van Ajax en PSV zijn de Rotterdammers nu de enige Nederlandse deelnemer aan de Europa League. Feyenoord werd eerste in Groep F en kwalificeerde zich daardoor voor de achtste finales. De ploeg van Arne Slot speelde daardoor al iets meer dan 18 miljoen euro bij elkaar. De penningmeester van Feyenoord zal echter hopen op nog meer.

Wedden

Meer odds

Als Feyenoord Shakhtar over twee duels weet te kloppen, maakt de UEFA 1,8 miljoen euro over naar de Rotterdamse clubkas. Deelname aan de halve finale is goed voor 2,8 miljoen en de finalisten krijgen allebei 4,6 miljoen. De uiteindelijk winnaar van de Europa League mag nog eens 4 miljoen euro bijschrijven In totaal kan de koploper van de Eredivisie nog maximaal 13,2 miljoen euro verdienen, mocht het de Europa League winnen.

Als dat gebeurt, verdient Feyenoord dus in ieder geval ruim 31 miljoen euro aan Europese inkomsten dit seizoen. Hoe verder Feyenoord komt, hoe meer het ook verdient aan kaartverkoop en tv-gelden. Het is vooraf echter moeilijk om in te schatten hoe veel dit de club op zou leveren per ronde. Daardoor zijn deze inkomsten niet meegenomen in de berekening. In de groepsfase kreeg De Stadionclub ook nog een bonus per gewonnen of gelijkgespeelde wedstrijd, maar dat is in de knock-outfase niet meer het geval. Alleen het doorstoten naar een volgende ronde levert nu nog geld van de UEFA op.

AZ

In Europa is AZ een treetje lager dan Feyenoord actief. In de Conference League kan er uiteraard minder verdiend worden dan in de Europa League, maar toch is AZ door zijn huidige campagne al zeker van een kleine 9 miljoen euro. De Alkmaarders kwalificeerden zich eveneens voor de achtste finales van hun toernooi als groepswinnaar. Nu wacht een zware ontmoeting met Lazio op de formatie van Pascal Jansen.

Als het tweeluik wordt gewonnen, verdient AZ 1 miljoen euro. Als de nummer drie van de Eredivisie daarna ook nog doorstoot naar de halve finale, mag het nog eens 2 miljoen bijschrijven. Een plek in de finale van de Conference League levert 3 miljoen op, de winnaar krijgt nog een bonus van 2 miljoen extra. Alles bij elkaar opgeteld kan AZ in ieder geval nog 8 miljoen euro gaan incasseren in het derde Europese toernooi. Dat zou de totale inkomsten op een slordige 17 miljoen brengen. Voor AZ geldt hetzelfde als voor Feyenoord: er kan ook nog geld verdiend worden aan recettes en tv-gelden, die niet meegenomen zijn in deze berekening.

Kosten

Omzet is natuurlijk iets heel anders dan winst: de bedragen die Feyenoord en AZ nog gaan verdienen in Europa komen niet direct in de clubkas terecht. Het spelen van Europees voetbal brengt namelijk ook de nodige kosten met zich mee: van vlucht en verblijf bij uitwedstrijden tot boetes door incidenten op de tribunes. De daadwerkelijke winst die Feyenoord en AZ dit seizoen kunnen gaan maken in Europa, valt daardoor niet te voorspellen.