Schreuder: 'Blij dat merendeel supporters aan mijn kant is gaan staan'

Schreuder: 'Blij dat merendeel supporters aan mijn kant is gaan staan'

11-04-2023 09:00 Laatste update: 09:00
30

Tim van Duijn

Dick Schreuder ligt met PEC Zwolle op koers om na één jaar weer te promoveren naar de Eredivisie. Twee jaar geleden was Schreuder nog een onbekende naam, maar in rap tempo heeft hij naam voor zichzelf weten te maken. Waar ligt zijn toekomst?

Schreuder (51), die als speler uitkwam voor onder meer PSV, Sparta, FC Groningen en RKC Waalwijk, is inmiddels anderhalf jaar trainer van PEC Zwolle, de club die na zijn aanstelling opstond uit de dood en nu hard op weg is om te promoveren naar de Eredivisie. De aanstelling in november 2021 zorgde hier en daar voor gefronste wenkbrauwen. Schreuder had als hoofdtrainer alleen bij VV Katwijk gewerkt en was daarna assistent-trainer bij Philadelphia Union, TSG Hoffenheim en Vitesse. Nu moest hij PEC, dat troosteloos onderaan stond, in de Eredivisie zien te houden. Sportief gezien bleek het a match made in heaven, al redde PEC het net niet.

Wedden

Meer odds

Nu, anderhalf jaar later, ziet Schreuder dat het allemaal goed is uitgepakt. "Ik kijk naar het project en dan maakt het me niet zoveel uit wat mensen vinden", zegt Schreuder tegen VoetbalPrimeur. "Toen PEC kwam, vroegen sommige mensen zich af waarom ik naar een club ging die onderin stond, omdat ik mogelijk de beoogde opvolger van Thomas Letsch bij Vitesse zou zijn, maar mijn gevoel voor PEC was te sterk, ook omdat het mijn eerste job als hoofdtrainer op het hoogste niveau zou worden. Je staat onderin, maar dan is het juist de uitdaging om wedstrijden te winnen. Ik heb Johan Plat meegenomen als assistent, maar ben dankzij Etiënne Reijnen, Diederik Boer, Henry van der Vegt en Hans Dijkhuizen in een warm bad terechtgekomen. Door hen kon ik echt mezelf zijn, zij snapten waar ik naartoe wilde."

Schreuder zet PEC op scherp
Onder leiding van Schreuder won PEC weer wedstrijden en leek het zelfvertrouwen met de week toe te nemen. Een wereld van verschil met het PEC dat daarvoor min of meer opgegeven was door de buitenwacht. Na de degradatie zette Schreuder de boel in een interview met de Stentor op scherp. Hij stelde onder meer dat het bij zijn oude club Katwijk beter geregeld was dan in Zwolle en dat sommige dingen 'echt niet meer kunnen'. Er deugde weinig van de 'professionaliteit' van PEC, daar kwam het op neer. "Tja, was dat uithalen? Er moest toch ook een hoop gebeuren? Sommige dingen waren niet zoals ik verwacht had. Dat kwam onder meer door de overstap van kunstgras naar gras, waar de club gewoon een inschattingsfout heeft gemaakt."

"Ja, ik had het evengoed gezegd als we er keihard uit waren gegaan, omdat de dingen vanaf dag één niet bleken te zijn zoals verwacht. Ik heb meteen gevraagd om verandering. Het was niet alleen ik, maar ook de staf deelde mijn mening. En ik hoorde ineens dat Mees de Wit verkocht moest worden, omdat er geld nodig was. Ik snap dat financieën een rol spelen, maar ik snapte niet dat je als profclub geen goed trainingsveld hebt. We moesten het ook nog eens delen met de jeugd. En mensen verkijken zich erop hoe goed het allemaal geregeld is bij amateurclubs. Ik heb in Duitsland, Engeland en Amerika gewerkt, daar is het allemaal tot in de puntjes verzorgd. Nederland moet daarin echt een inhaalslag maken, zodat alles voor spelers optimaal geregeld is en ze zo goed mogelijk kunnen presteren."

'Harde trainer'
Schreuder staat in bepaalde kringen bekend als 'harde trainer': iemand die er continu kort op zit, autoritair is, precies weet wat hij wil en niet wil, zeggenschap naar zich toe trekt en het maximale van zijn spelers en stafleden, maar ook van zichzelf vraagt. Dat kan links en rechts voor weerstand zorgen, maar Schreuder heeft dat bij PEC niet gemerkt. "In principe zorgt het niet voor weerstand omdat we al met elkaar werkten en het al loopt. Het gaat erom dat je de groep voor je wint en overtuigt van jouw visie. Bij mij is het nooit goed genoeg, zeggen mensen wel eens. Na een wedstrijd hoor ik regelmatig: Dick, wees nou niet zo kritisch, want het was allemaal niet zo slecht. Kijk de wedstrijd maar terug."

"Omdat wij er zo bovenop zitten, zien we ook meer en hebben we niet altijd door dat we het eigenlijk wel aardig doen. Uiteindelijk is dat ook wel goed. Of ik een mannetje ben? Wat is een mannetje? Ik zit er wel bovenop, ja. Spelers weten wat ze aan me hebben. Ze weten dondersgoed wat ik van ze verwacht, maar dat zit in de hele technische staf. Ik zie veel van mezelf terug in Etiënne Reijnen, Johan Plat heeft een sterke en uitgesproken mening, Diederik Boer is ook zeker niet bang om iets te zeggen en Henry van der Vegt is goed in het analyseren. Het past allemaal goed bij elkaar."

Wellicht speelt mee dat Schreuder uit een arbeidersfamilie komt, het hem allemaal niet aan is komen waaien en hij daarom vaak uitgesproken is. Zijn vader heeft een staalvlechtersbedrijf waar weinig tijd en ruimte is om te klagen. En onderschat niet wat privégebeurtenissen met een persoon doen. Schreuder zegt geen geduld meer te hebben voor mensen die klagen of excuses zoeken. "Je ziet bepaalde dingen anders omdat je het zelf anders hebt gezien."

"Soms reageer ik wat kort door de bocht en dat is misschien niet altijd eerlijk tegenover een speler, maar dat hoort er ook bij als je lang met elkaar werkt en elkaar goed kent. Ik verdiep me echt in iedereen en weet alles van de spelers. Als een speler aan de ramadan meedoet, hoeft hij van mij niet met de bus mee naar een uitwedstrijd als hij liever rechtstreeks komt. Dan mag hij gewoon aansluiten bij de bespreking en het eten overslaan. Ik profileer het niet zo en daardoor lijk ik voor de buitenwereld misschien een harde trainer, maar de meeste spelers waar ik mee heb gewerkt, zouden me goede feedback geven."

Dat het dagkoersen zijn in de voetballerij, weet Schreuder inmiddels ook. Een gedeelte van de achterban was begin november klaar met hem en enkele bestuursleden. "Daarom moeten we zorgen dat we het goed blijven doen. Je kunt het ergens goed doen, maar ergens ook snel weg zijn. Ik vind Maurice Steijn een mooi voorbeeld, die heeft gepresteerd bij ADO Den Haag en VVV-Venlo, was een jaar uit beeld (gewerkt in Abu Dhabi, red.), loopt een krasje op bij NAC Breda, maar doet het bij Sparta vanaf dag één geweldig. Dat vind ik mooi om te zien. Hoe makkelijk mensen iemand kapot kunnen maken, maar hoe makkelijk iemand ook weer goed kan doen."

Toekomst
Schreuder werd na de degradatie genoemd bij Ajax, waar hij broer Alfred kon assisteren, maar had ook opties om elders te werken. Toch besloot de Barnevelder om PEC trouw te blijven en vol voor promotie te gaan. Het was voor Schreuder vreemd om ineens vaak in de spotlights te staan. Als hoofdtrainer had hij alleen VV Katwijk als referentie, waarvan de meesten niet eens weten waar het ligt, en verder was hij assistent. "Twee jaar geleden deed ik de cursus en had ik geen werk. Natuurlijk zijn er bepaalde dingen veranderd in mijn leven. Ik was altijd vrij anoniem in een sportschool in Diemen, nu weten de meesten wie ik ben, terwijl ik er al jaren trainde. Er is vaker belangstelling geweest voor mij dit jaar, maar ik heb altijd gezegd dat ik het seizoen bij PEC af wilde maken. Als ik nog een jaar blijf, zou dat voor mij ook niet slecht zijn. Dat is misschien wel een hele mooie uitdaging."

Schreuder sprak dit seizoen met Fortuna Sittard en werd verder ook gelinkt aan FC Utrecht, FC Groningen, FC Twente, NEC, Vitesse en Leeds United. Dat zijn naam regelmatig in de media verscheen, stoorde hem overigens. "Het werd soms zo opgeschreven waardoor het leek alsof ik zelf continu met andere clubs bezig was, maar ik werd gepolst en daar heb ik gewoon netjes op gereageerd. Feitelijk ben je dan misschien 'in gesprek', maar ik heb niemand erover gehoord dat ik gewoon bij PEC ben gebleven, hè. Want dat is wat ik uiteindelijk wilde."

"We hebben maar één doel voor ogen en dan zie ik het na dit seizoen wel. Ik zit op dit moment echt op mijn plek in Zwolle. Spelers hebben ambities en ik vind dat dat voor trainers ook moet gelden. Komt er een club met meer mogelijkheden, vind ik dat je daar altijd voor open moet staan. Ik ben wel blij om te zien dat het merendeel van de supporters aan mijn kant is gaan staan, omdat ze echt hebben gezien dat ik me aan mijn woord heb gehouden. Natuurlijk had ik tussentijds bij PEC weggekund, maar niet iedereen weet precies hoe het zit en dat maakt het soms lastig. Ik zie nog steeds uitdaging bij PEC."