Wij gaan, iedereen naar buiten: New York Red Bulls-fans stappen op door Vanzeir

"Wij gaan, iedereen naar buiten": New York Red Bulls-fans stappen op door Vanzeir

16 april - 10:14
170

In de Verenigde Staten is de storm rond Dante Vanzeir nog niet gaan liggen. Drie supportersgroepen van zijn club New York Red Bullls verlieten voor het MLS-duel met Houston Dynamo de tribune. De fans vinden dat de Belg vanwege een racistische uitspraak harder aangepakt moet worden door de club.

Een week geleden kwam Vanzeir in het middelpunt van de belangstelling te staan. Tegen San José Earthquakes maakte hij een ongepaste opmerking tegen een tegenstander. Het duel lag twintig minuten stil en men vroeg meteen om een wissel van de eenmalig Rode Duivel. De voormalige aanvaller van onder meer KRC Genk en Union Sint-Gillis werd uiteindelijk ook vervangen, maar het spel bleef op de wagen.

Schorsing van zes duels
Onder meer de MLS begon een onderzoek naar de racistische opmerking van Vanzeir. De 25-jarige Belg ging ondertussen zelf al door het stof en NY Red Bulls zette hem tijdelijk op non-actief, maar volgens een deel van de fans is dat niet onvoldoende. 'Vanzeir kreeg een interne schorsing van zes weken, maar dat is niet genoeg. De MLS heeft een nultolerantiebeleid jegens racisme. Dat is niet gevolgd. Evalueer de sanctie', luidt een statement van de supportersgroepen.

Niet alleen Vanzeir moet het ontgelden. Ook trainer Gerhard Struber kreeg van de NY Red Bull-fans een veeg uit de pan. Hij zou volgens de supporters niet streng genoeg hebben opgetreden na de uitspraak van Vanzeir. De fans verlieten daarom onder meer de vakken achter het doel. Er waren ook spandoeken met daarop de teksten 'Geen plaats voor racisme' en 'Geloof zwarte spelers'. Onder meer de fanatieke aanhang, de zogeheten The South Ward, deed mee aan het protest. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s