AZ kan zichzelf niet belonen na goed eerste uur: West Ham deelt tik uit

11-05-2023 22:53 Laatste update: 22:58
91

AZ moet volgende week vol aan de bak om zich te plaatsen voor de finale van de Conference League. De ploeg van coach Pascal Jansen liet zich een uur lang van zijn beste kant zien, maar kon het uiteindelijk toch niet bolwerken tegen West Ham United: 2-1.

AZ moest met Milos Kerkez, Jesper Karlsson en de al langer afwezige Dani de Wit drie steunpilaren missen. En dat tegen het veel rijkere West Ham, dat onder meer met Engels international Declan Rice en de Braziliaanse spelmaker Lucas Paquetá aantrad. Het eerste kansje was dan ook voor de thuisploeg. Na slordig balverlies van Sam Beukema, maar Jarrod Bowen kopte over. Na dertien minuten moest Mathew Ryan wel in actie komen, toen Said Benrahma kon uithalen.

De Alkmaarders lieten zich desondanks niet van de wijs brengen in het met zestigduizend fans gevulde Olympisch Stadion. De eredivisionist speelde geduldig in balbezit, was gedisciplineerd en bleef zodoende keurig overeind. Het werd zelfs nog mooier voor rust. Beukema werd niet bestraft voor een overtreding op Paquetá, waardoor AZ eruit kon komen. Tijjani Reijnders kreeg wat ruimte en trof doel met een fraaie knal van afstand. Keeper Alphonse Aréola zag er niet heel goed uit, maar de vreugde was er niet minder om.

In de tweede helft werd al snel duidelijk dat de wedstrijd nog niet gespeeld was. AZ bracht zichzelf in de problemen na een hoekschop, maar kwam met de schrik vrij. The Hammers probeerden de druk steeds meer op te voeren en Bowen schoot een meter naast. Diezelfde Bowen kreeg na 64 minuten een beuk in het gezicht van Ryan na een ongelukkige en wilde actie van de AZ-keeper. De arbiter was onverbiddelijk en wees naar de stip. Said Benrahma benutte het buitenkansje.

Het was een tik voor AZ, dat het steeds moeilijker kreeg en vooral fysiek ook werd afgetroefd. Binnen tien minuten werd de goede uitgangspositie zelfs helemaal verspeeld. Weer was er Alkmaarse paniek na een hoekschop en ditmaal profiteerde Michail Antonio. Het was voor AZ daarna vooral zaak om het niet nog erger te laten worden. Dat lukte, waardoor de nummer vier van de Eredivisie nog hoop mag koesteren voor de return tegen de nummer vijftien van de Premier League.

Mocht AZ er nog in slagen om de finale te bereiken, dan is er een gerede kans dat FC Basel de tegenstander wordt. De Zwitsers wisten verrassend te winnen bij Fiorentina: 1-2.