Oostrom overruled bij Utrecht-RKC: 'Blij dat ik geen beslissing hoef te nemen'

Oostrom overruled bij Utrecht-RKC: 'Blij dat ik geen beslissing hoef te nemen'

14-05-2023 07:22 Laatste update: 18:56
47

Scheidsrechter Ingmar Oostrom werd zaterdag opgedragen om de wedstrijd tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk (2-0) te hervatten. Volgens de protocollen van de KNVB moest het duel definitief worden gestaakt, maar burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht greep in.

Na de goal van Zakaria Labyad in blessuretijd werd voor de tweede keer met 'vreugdebier' gegooid in de Galgenwaard. Oostrom leek de teams vervolgens definitief richting de kleedkamers te dirigeren. "Wij hebben een protocol", reageert de leidsman voor de camera van de NOS. "De eerste keer dat er iets op het veld wordt gegooid leggen we de wedstrijd stil. Gebeurt het nog een keer, dan is de intentie staken."

"Dan gaan we naar binnen en wordt er onder meer overleg gevoerd met de burgemeester", vervolgt Oostrom. "En die heeft op basis van de openbare orde het laatste woord. Daar is gezegd: we moeten doorspelen. Dan voeg ik mij daarnaar. De eindbeslissing ligt niet bij mij", benadrukt hij. "Voor een scheidsrechter is dat eigenlijk wel een keer prettig. Voor ons is het heel duidelijk: we moeten eraf en definitief staken. Maar als de burgemeester zegt: we moeten door. Dan volg ik dat. Voor mij is het wel overzichtelijk. Ik hoef in dit kader alleen uit te voeren wat mij wordt opgedragen."

Onder een striemend fluitconcert kwamen de spelers en de arbitrage weer het veld op. In de laatste minuten besloten Utrecht en RKC uit protest echter niets meer te doen. Doelman Etienne Vaessen hield de bal demonstratief onder zijn voet. "Ik zag het gebeuren, ik wist dat niet. Ik ben naar de aanvoerders gelopen en vroeg of dit is wat ze gingen doen. Ondertussen waren die twee minuten al om en heb ik afgefloten."

De leidsman houdt een wrange nasmaak over aan de avond. "Het is altijd heel vervelend dat dit soort zaken gebeuren. We hebben het nu over randzaken. Het geeft toch een soort katerig gevoel. Aan de andere kant ben ik blij dat ik hier geen beslissing hoef te nemen en dat ik de lijn kan volgen die mij wordt opgelegd."