Heerenveen plaatst zich voor play-offs, RKC blameert zich bij Cambuur

28-05-2023 16:30
47

SC Heerenveen heeft zich geplaatst voor de play-offs om Europees voetbal. De Friezen waren concurrent Go Ahead Eagles de baas in het Abe Lenstra Stadion: 2-0. RKC Waalwijk schakelde zichzelf bovendien uit door een harde nederlaag bij SC Cambuur.

SC Heerenveen - Go Ahead Eagles 2-0
SC Heerenveen verdedigde op de laatste speeldag een voorsprong op RKC en Go Ahead van respectievelijk twee en drie punten. Daarme had de ploeg van Kees van Wonderen alles in eigen hand, zeker doordat de Deventenaren op bezoek kwamen. Beide ploegen leken zichzelf aanvankelijk echter niet in de vingers te willen snijden. De start was voorzichtig te noemen. Het eerste gevaar kwam na 28 minuten echter van de bezoekers. Lidberg nam een boogbal van Willumsson in één keer op de schoen, maar zijn inzet ging naast.

Beide ploegen leken daarmee zonder doelpunten de kleedkamers op te zoeken, maar dat was buiten Bochniewicz gerekend. De verdediger kopte van dichtbij raak op aangeven van Tahiri. Het was een steuntje in de rug van de Friezen, die in de tweede helft op zoek gingen naar een tweede treffer. Go Ahead-keeper De Lange hield zijn ploeg op de been door een stiftballetje van Van Hooijdonk te pakken. Tien minuten voor tijd was het echter alsnog raak. Invaller Ché Nunnely zorgde voor de beslissing, waarmee het verzet van de Deventenaren definitief was gebroken.

Heerenveen plaatst zich voor de nacompetitie, waarin FC Twente de eerste tegenstander zal zijn. De Tukkers komen donderdag eerst naar Friesland. Het andere duel in de halve finale gaat tussen FC Utrecht en Sparta.

SC Cambuur - RKC Waalwijk 0-4
RKC Waalwijk was op voorhand nog de belangrijkste uitdager van Heerenveen, maar de formatie van coach Joseph Oosting kende een totale off-day. Het reeds gedegradeerde SC Cambuur legde de Waalwijkers in de blessuretijd van de eerste helft op de pijnbank met goals van Uldrikis en Sambissa. Na rust kwam het niet meer goed voor RKC. Via Foor en Smit namen de Leeuwarders verder afstand.