'Aanvoerster van Zambia faalt gendertest, maar mag toch meedoen aan WK'

'Aanvoerster van Zambia faalt gendertest, maar mag toch meedoen aan WK'

10-07-2023 20:10 Laatste update: 20:13
189

Een bijzondere situatie rondom het WK Vrouwen: Barbra Banda, de 23-jarige aanvoerster van het vrouwenelftal van Zambia, wordt ervan verdacht een man te zijn. Toch mag Banda meedoen aan het toernooi, omdat de FIFA de deelnemende landen zelf laat instaan voor de onderzoeken om aan te tonen of de speelsters daadwerkelijk vrouwen zijn.

De FIFA legt uit aan het Duitse BILD waarom Banda mag meedoen met het aankomende WK vrouwenvoetbal. "De WK-deelnemers verzekeren dat ze hun eigen onderzoek doen en dat ze duidelijk laten zien dat hun spelers vrouwelijk zijn", citeert het Duitse medium. "Banda wordt verondersteld een man te zijn. Ze mocht niet spelen op de Africa Cup of Nations 2022, haar deelnamerecht was kort daarvoor ingetrokken", vervolgt BILD.

Bij de speelsters wordt het gehalte testosteron in het lichaam gemeten en bij Banda was dat gehalte te hoog. Het heeft echter geen invloed op de speelgerechtigheid van de speelster, die in juli in actie zal komen op het WK.  

Het vrouwenvoetbal WK staat voor de deur en Banda speelt met Zambia de eerste wedstrijd tegen de vrouwen van Japan. Deze wedstrijd vindt plaats op 22 juli. Het WK wordt gehouden in Nieuw Zeeland en Australië. Banda verbrak de afgelopen jaren meerdere records in het Afrikaanse vrouwenvoetbal.