Weren van Zweedse fans zorgde voor kwaad bloed: 'Maar achteraf het juiste besluit'

Weren van Zweedse fans zorgde voor kwaad bloed: 'Maar achteraf het juiste besluit'

29-07-2023 10:56 Laatste update: 10:57
110

De voetbalrellen tussen supporters van FC Twente en Hammarby IF hadden nog veel meer uit de hand kunnen lopen, meent Niels van den Berg, locoburgemeester van Enschede. Van den Berg begrijpt dat het weren van Zweedse fans in de binnenstad voor frustratie zorgde, maar blijft bij zijn besluit.  

Van den Berg spreekt met Tubantia over de uit de hand gelopen wedstrijd. Na het duel in de Conference League, dat Twente met 1-0 won, gingen supporters van beide partijen op de vuist. Zweedse fans waren drie dagen lang niet welkom in de binnenstad van Enschede. "Maar het was ook achteraf de juiste beslissing. Er zaten anders stevige confrontaties aan te komen. En geen kleintjes", meent de locoburgemeester. "Het liefst heet je iedereen in de stad welkom. Dat het niet kon, daar zijn veel goedwillende Twentse en Zweedse supporters de dupe van geworden."

De locoburgemeester vindt het grote onzin dat het besluit van de stad voor de rellen heeft gezorgd. "Er waren van meerdere kanten signalen dat van beide kanten supporters aanstuurden op confrontaties. Daar zouden ook veel mensen de dupe van zijn. Ik snap dat het ons verweten wordt, maar die mensen kennen de ernst van die signalen niet. Dat die noodverordening de opmaak kan zijn geweest voor deze rellen is echt kolder.

Van den Berg gaat nu in conclaaf met alle partijen, waaronder de politie en FC Twente, om te zien hoe het nu verder moet. "Want als het zo doorgaan kan het op grote schaal ook wel eens afgelopen zijn met het toelaten van uitsupporters bij Europese duels", besluit de locoburgemeester.