Bizar verhaal: dood-gewaande Kamba (ex-Schalke) vlucht na horen gevangenisstraf

Bizar verhaal: dood-gewaande Kamba (ex-Schalke) vlucht na horen gevangenisstraf

02-08-2023 10:55
47

Hiannick Kamba, ex-speler van Schalke 04, heeft van zich doen laten horen. De 34-jarige oud-profvoetballer is de hoofdrolspeler in een bizar verhaal, waarin onder meer sprake is van een vervalste dood. Het verhaal wordt al geruime tijd breed uitgemeten in de Duitse media. 

Kamba was vier jaar lang dood, althans, dat dacht men. Nadat hij actief was in de jeugdelftallen van Schalke, waar hij speelde met onder anderen Manuel Neuer, lukte het hem uiteindelijk niet om door te breken in de hoofdmacht van de Duitse club, alvorens hij het roer omgooide en aan de slag ging bij chemiebedrijf Envik. 

Daar raakte hij in 2016 opeens spoorloos. Kamba dook even later op in Congo, zijn thuisland, waar het helemaal fout ging. Daar kwam hij om het leven bij een auto-ongeluk, maar niets bleek minder waar, zo werd vier jaar later duidelijk. De man bracht in 2018 een bezoekje aan de Duitse ambassade in Kinshasa om daar te vertellen dat hij nog leefde en vervolgens was teruggekeerd naar Duitsland, waar hij volledig in de luwte actief was in de chemiesector. 

De ex-vrouw van Kamba had na zijn vermeende dood een bedrag van 1,2 miljoen euro ontvangen van zijn levensverzekering. Er ging een streep door dat bedrag nadat bleek dat de overlijdensakte was vervalst. Dat kwam het duo in spetember van vorig jaar op een veroordeling van drie jaar en tien maanden cel te staan. Inmiddels is duidelijk dat Kamba nooit naar de gevangenis is gegaan, maar opnieuw de biezen heeft gepakt richting Congo. 

Interview
Bild heeft inmiddels contact met hem gelegd. "Ik ben onschuldig. Ik ben heel teleurgesteld in Duitsland. Ze hadden niets van bewijsmateriaal tegen mij, maar ze wilden me gewoon in de gevangenis en laten deporteren. Dan ga ik liever vrijwillig naar Afrika", zo heeft hij laten weten. Ook openbaar aanklager Hauke Schlick komt aan woord in het artikel. "We gaan een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigen", zegt ze tegen het medium.