Ajax-target Facundo Torres: flexibele aanvaller, Arsenal-flirts en international

Ajax-target Facundo Torres: flexibele aanvaller, Arsenal-flirts en international

28-09-2023 12:00 Laatste update: 12:41
48

Ajax probeert na het ontslag van td Sven Mislintat de draad op de transfermarkt weer op te pakken. De eerste naam die genoemd wordt is Facundo Torres (23). Volgens Fabrizio Romano staat de Uruguayaanse aanvaller op de verlanglijst bij de Amsterdammers. Wie is de effectieve rechtsbuiten uit de MLS? VoetbalPrimeur zoekt het voor je uit.

Op 13 april 2000 werd Torres geboren in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo. De linkspoot begon zijn loopbaan bij lokale clubs in zijn geboorteplaats, tot hij bij CA Peñarol terechtkwam. Daar speelde Torres 71 wedstrijden, voor hij in de zomer van 2022 de overstap maakte naar Orlando City. In Amerika maakt de Uruguayaan inmiddels indruk en daar heeft Ajax dus ook kennis van genomen. Er werd nog geen contact gelegd door de Amsterdammers, maar hij staat wel hoog op het verlanglijstje.

Major League Soccer
Nadat Torres relatief in de luwte zijn talent had laten zien bij Peñarol, was het op 21-jarige leeftijd hét moment om naar Amerika te trekken. Bij Orlando City had hij weinig aanpassingstijd nodig en kreeg hij het publiek direct op de banken in zijn eerste seizoen. In 33 wedstrijden voor de nummer zeven van de MLS vorig seizoen, maakte Torres negen goals en bereidde hij er acht voor. 

Met die vastberadenheid ging Torres door in het nieuwe seizoen van de MLS. Hij ontpopte zich dit jaar meer tot een echte doelpuntenmaker vanaf de flanken. Torres speelde tot nu toe 27 wedstrijden en maakte twaalf goals, terwijl hij driemaal aangever was. Orlando City staat mede door zijn toedoen tweede in de Eastern Conference van de MLS en onlangs werd ook Inter Miami op een gelijkspel gehouden. Inmiddels is zijn marktwaarde volgens Transfermarkt gestegen naar veertien miljoen euro. Torres heeft nog een contract tot 2025.

Positie
Torres staat zijn hele loopbaan al bekend als een echte multifunctionele aanvaller. De Uruguayaan speelt het liefst als rechtsbuiten, maar voelt zich ook veilig op andere posities. "Ik voel me comfortabel op elke aanvallende plek", vertelt Torres in gesprek met The Athletic. "Zo ben ik dat gewend in Uruguay. Ik ben begonnen als linksbuiten, maar ik heb overal al gestaan."

Daar heeft Torres geen woord aan gelogen, want in zijn loopbaan heeft hij periodes als spits, linksbuiten, nummer tien, rechtsbuiten en rechtshalf gespeeld. "Ik ben iemand die zich veel comfortabeler voelt bij een vrije rol. Ik begin graag als aanvallende buitenspeler, maar ik kan ook in het midden spelen, achter de spits, of meer als aanvallende middenvelder." Torres staat ook bekend als een aanvaller die zijn verdedigende taak serieus neemt en daar niet voor wegloopt als er een aanvallende back over hem heen komt.

Uruguayaans elftal
Hoewel Torres nog maar kort buiten Uruguay speelt, heeft hij ook al veertien interlands op zijn naam staan. Op 4 juni 2021 maakte de aanvaller zijn debuut in een doelpuntloos gelijkspel tegen Paraguay. Na dat duel kwam hij zeven keer achter elkaar in actie voor Uruguay. Torres werd in die periode ook meer dan eens gebruikt als een centrale middenvelder, in plaats van buitenspeler.

Het leverde hem ook een plek op in de WK-selectie van zijn thuisland voor het eindtoernooi in Qatar. Echter lag Uruguay er in de groepsfase al uit en speelde Torres geen minuut op het toernooi. In de laatste wedstrijd van Uruguay op 12 september viel de aanvaller in en mocht hij voor twintig minuten opdraven als linksbuiten.

Toekomst in Europa
Van jongs af aan heeft Torres al een droom in het voetbal en dat is spelen in Europa. De aanvaller heeft zelfs nog twee favoriete competities. "Het is een droom om in Europa te kunnen spelen, al sinds ik een kind was. Op dit moment ben ik gefocust op Orlando City, maar mijn doelen zijn LaLiga en de Premier League. En daar komen op dit moment ook de geruchten vandaan", vertelt Torres over zijn toekomst in gesprek met 90min.

Begin vorig seizoen kwamen die geruchten er inderdaad, want Arsenal zou interesse hebben in Torres. De aanvaller bevestigt het nieuws zelf, maar van een daadwerkelijke transfer kwam het niet. "Orlando City vertelde me dat er contact was met Arsenal, maar toen ik naar het WK vertrok wilde ik niks meer over transfers horen. Het is daarbij gebleven, maar ik ben benieuwd of er nog nieuwe gesprekken komen."

Zo lang hij nog bij Orlando City speelt is de club in ieder geval blij met hem. In seizoen 2021-2022 won Torres met zijn ploeg de US Open Cup in de MLS en de aanvaller had een belangrijk aandeel in die zege. Coach Oscar Pareja prees Torres achteraf dan ook de hemel in. "Hij heeft het team bij de hand genomen dit toernooi. Op zijn leeftijd is dat niet makkelijk, maar hij is tegelijk erg nederig en volwassen. We zijn erg gelukkig dat hij hier is en iedere club heeft iets aan spelers zoals hij."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur (@voetbalprimeur)