België en Zweden willen wedstrijd niet uitspelen, UEFA beslist uiterlijk vrijdag

België en Zweden willen wedstrijd niet uitspelen, UEFA beslist uiterlijk vrijdag

18-10-2023 13:20 Laatste update: 13:35
16

Uiterlijk vrijdag wordt bekend gemaakt wat er gaat gebeuren met het restant van de EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Zweden. Die wedstrijd werd maandag in de rust stilgelegd nadat door een terreuraanslag twee Zweedse fans om het leven waren gekomen. 

Het Belgische persbureau Belga meldt dat zowel België als Zweden de wedstrijd, die werd stilgelegd bij een 1-1 stand, niet willen uitspelen. Naar verluidt bekijkt de UEFA nu of dat kan volgens de regels. Uiterlijk vrijdag komt de Europese voetbalbond met een definitief antwoord. 

Volgens de UEFA-regels moet een gestaakt duel de volgende dag zonder publiek worden uitgespeeld, maar dat was in het geval van België - Zweden vanwege de veiligheid niet mogelijk. Eerder liet België al weten het duel niet uit te willen spelen en aan te sturen op een 1-1 eindstand. "We willen respect tonen voor wat er gebeurd is", zei Manu Leroy van de Belgische voetbalbond op dinsdag. 

Als de UEFA inderdaad het gelijkspel overneemt als einduitslag, kan dat gevolgen hebben voor de positie van België. Dat land is met een gelijkspel nog niet zeker van groepswinst in de EK-kwalicatie en daarmee een plek in pot 1 van de loting voor het toernooi.