Eerdere ontmoeting met Gibraltar: hoogste uitslag onder De Boer, dubbelslag Aké

Eerdere ontmoeting met Gibraltar: hoogste uitslag onder De Boer, dubbelslag Aké

21-11-2023 15:20
5

Oranje speelt dinsdagavond pas voor de vierde keer ooit tegen Gibraltar. De drie eerdere ontmoetingen eindigde, logischerwijs, telkens in een overwinning voor het Nederlands elftal. VoetbalPrimeur blikt terug in aanloop naar het laatste EK-kwalificatieduel van bondscoach Ronald Koeman en zijn spelers. 

Gibraltar - Nederland: 0-7
De eerste keer dat Oranje het opnam tegen de voetbaldwerg, is helemaal nog niet zo lang geleden. Op 30 maart 2021, om precies te zijn. Destijds werd er onder leiding van de toenmalige bondscoach Frank de Boer gestreden om kwalificatie voor het WK 2022. Oranje boekte die avond, waarop Daley Blind ernstig geblesseerd raakte, de grootste overwinning tot dusver op de Gibraltarezen: 0-7. Steven Berghuis, Luuk de Jong, Memphis Depay (twee keer), Georginio Wijnaldum en invallers Donyell Malen en Donny van de Beek namen de zeven treffers voor hun rekening.

Nederland - Gibraltar: 6-0
De tweede ontmoeting tussen het Nederlands elftal en Gibraltar vond ruim een halfjaar later plaats, na het voor De Boer en Oranje teleurstellend verlopen EK in 2021. In De Kuip was Gibraltar opnieuw kansloos. Noa Lang vormde die avond een voorhoede met Memphis en Berghuis. Louis van Gaal, die toen net begonnen was aan zijn derde periode als hoofdverantwoordelijke, zag vanaf de bank hoe het uiteindelijk 6-0 werd. Virgil van Dijk, Memphis (twee keer), Denzel Dumfries en invaller Arnaut Danjuma scoorden. 

Nederland - Gibraltar: 3-0
Voor het laatste affiche tussen de twee landen moeten we terug naar 27 maart 2023. Ronald Koeman was net teruggekeerd, en hoopte in De Kuip de grote kater van de 4-0 nederlaag tegen Frankrijk van zich af te kunnen spoelen met een ruime zege. Die kwam er niet. Het werd slechts 3-0. Memphis verzorgde de openingstreffer, waarna Nathan Aké zich ontpopte tot de meest gevaarlijke man aan Oranje-zijde. De verdediger van Manchester City nam zowel de 2-0 als de 3-0 voor zijn rekening.