'Ik moet toch niet stoppen om jeugd een kans te geven? Dat is zo'n slecht excuus'

'Ik moet toch niet stoppen om jeugd een kans te geven? Dat is zo'n slecht excuus'

21-12-2023 07:32
29

Jan Vertonghen wil op korte termijn nog geen besluit nemen over zijn toekomst. Voorlopig schuift de 36-jarige verdediger dat vraagstuk nog even voor zich uit. 

Op de Belgische tv kreeg Vertonghen de vraag of hij volgend jaar nog voetballer is. "In het voorjaar had ik eigenlijk in mijn hoofd: ik dien mijn contract uit en ik stop. Ik had zo veel last van kwaaltjes en zou heel graag met mijn kinderen nog willen voetballen in de tuin", schetst hij in het programma Extra Time. "Het hielp ook niet dat ons seizoen zo vroeg afgelopen was en we geen play-offs meer speelden. Maar nu het zo goed gaat, schuif ik die beslissing toch nog even voor mij uit."

Na het wereldkampioenschap in Qatar werd de 'oudere' spelers van België geadviseerd plaats te maken voor de jeugd, maar daar heeft Vertonghen geen boodschap aan. "Ik heb nooit getwijfeld om te stoppen. Echt niet. Na het WK werd ik uitgenodigd op een gesprek met Tedesco (bondscoach België, red.). François Vercauteren (sportief directeur KBVB, red.) zat er alleen, dus ik dacht even dat ik de boodschap ging krijgen dat ik niet meer geselecteerd zou worden", vertelt de verdediger van Anderlecht.

"Maar uiteindelijk gaf het gesprek met Tedesco (de bondscoach, red.) mij alleen maar meer energie om door te gaan. Ik voelde mij nog te goed, en ben nog altijd heel trots om Rode Duivel te zijn. De nationale ploeg is geen OCMW (openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, red.). Ik moet toch niet stoppen om de jeugd een kans te geven? Dat is zo’n slecht excuus. De beste speelt. Punt."