Duitsland in diepe rouw: voetbalicoon Franz Beckenbauer (78) overleden

Duitsland in diepe rouw: voetbalicoon Franz Beckenbauer (78) overleden

8 januari - 17:24 Laatste update: 9 januari - 10:01
165

Voormalig topvoetballer Franz Beckenbauer is op 78-jarige leeftijd overleden. De oud-verdediger won in zijn carrière twee keer de Ballon d'Or en wordt vaak genoemd in de rijtjes van beste voetballers aller tijden. Beckenbauer was al enige tijd ernstig ziek en is zondag in het bijzijn van zijn familie overleden. Hij leed aan de ziekte van Parkinson en dementie.

Beckenbauer werd op 11 september 1945 geboren in München. Als voetballer maakte hij in de Duitse stad ook het meeste naam. Hij groeide als speler al uit tot een ware clublegende en vanaf 1994 tot 2009 was hij president van de Duitse club. Als verdediger kwam hij tot 427 competitiewedstrijden voor Bayern. Daarin maakte hij een opvallend hoog aantal van zestig doelpunten.

Der Kaiser, zoals Beckenbauer veel werd genoemd, was ook een grote meneer in het Duitse nationale elftal. Hij speelde 103 interlands voor toen nog West-Duitsland en daarin scoorde hij zestien keer. Na zijn actieve loopbaan coachte hij West-Duitsland ook. Na die periode als bondscoach werd hij vice-voorzitter en directeur bij de Duitse bond. Als trainer had hij Bayern München en Olympique Marseille onder zijn hoede.

Beckenbauer werd als speler en als trainer wereldkampioen met zijn thuisland. Als speler won hij ook het EK en pakte hij twee keer de Ballon d'Or in 1972 en in 1976. Als speler werd hij vijf keer kampioen van Duitsland en als trainer maar liefst negen (!) keer met Bayern München. Ook won Beckenbauer als speler drie keer op rij de Europacup I.