Nieuw Galáctico-tijdperk: zo kan Real Madrid eruitzien met Mbappé en Davies

Nieuw Galáctico-tijdperk: zo kan Real Madrid eruitzien met Mbappé en Davies

28 februari - 18:05
57

Bij Real Madrid lijkt een nieuw Galáctico-tijdperk aan te breken. De Spaanse grootmacht wil zich deze zomer versterken met Kylian Mbappé en Alphonso Davies. Dit is hoe de opstelling van Real Madrid eruit kan komen te zien met de Franse aanvaller en Canadese vleugelverdediger.

De Koninklijke jaagt al langer op de handtekening van Mbappé, die transfervrij moet overkomen van Paris Saint-Germain. Maar ook Davies is op de Madrileense radar verschenen. De linksback loopt medio 2025 uit zijn contract bij Bayern München, dat daardoor bereid lijkt om hem deze zomer te verkopen. De linksback zou zelfs al een mondeling akkoord hebben met Real.

De Champions League-recordwinnaar is daarmee dicht bij de komst van twee absolute snelheidsduivels. Waar Davies voor een impuls zorgt op linksback, zal de komst van wereldster Mbappé mogelijk tot meer verschuivingen leiden. De selectie bulkt in ieder geval van de kwaliteit, waardoor trainer Carlo Ancelotti vele kanten op kan.

Mbappé, Vinícius, Rodrygo: de nieuwe BBC

Karim Benzema, Gareth Bale en Cristiano Ronaldo joegen tegenstanders jarenlang schrik aan in het Estadio Santiago Bernabéu. Met Mbappé, Vinícius Júnior en Rodrygo zou een nieuwe droomvoorhoede kunnen ontstaan. De Fransman en de Brazilianen kunnen een onvoorspelbaar trio vormen voorin, met de nodige onderlinge positiewisselingen. Spelers als Joselu en Brahim Díaz zouden als back-up dienen.

De keerzijde van een 4-3-3 formatie is dat het ten koste gaat van één van de middenvelders. Ook daar is de concurrentie groot met Toni Kroos, Federico Valverde, Eduardo Camavinga, Aurélien Tchouaméni, Dani Ceballos, Nico Paz, Arda Güler én Jude Bellingham. Die laatste beleeft een droomstart bij Real met liefst 20 doelpunten in 29 officiële duels. De Engelsman imponeert als nummer tien, in de buurt van de vijandelijke zestien. Een systeemwijziging kan voor hem nadelig uitpakken. Door de nieuwe aanwas lijkt voormalig Ballon d’Or-winnaar Luka Modric (38) af te zwaaien.

MVB: de levensgevaarlijke tridente van Real

Mede door de uitblinkende Bellingham is de kans groter dat trainer Carlo Ancelotti vasthoudt aan zijn ruit op het middenveld, zodat de van Borussia Dortmund overgenomen middenvelder in zijn huidige rol kan blijven schitteren. Bellingham kan veelvuldig in de spits opduiken, terwijl Mbappé en Vinícius de vrijheid hebben om uit te wijken naar hun geliefde zijkant. De drie zouden samen één van de beste, zo niet dé beste, voorhoede van Europa kunnen vormen.

Rodrygo moet daarmee vrezen het grootste slachtoffer van de komst van Mbappé te worden. Ook zijn landgenoot Endrick zal achter in de rij moeten aansluiten. Hem wordt een grote toekomst toegedicht, maar hij is nog jong en zal eenzelfde traject doorlopen als Vinícius en Rodrygo.

Dribbelkoningen voorin: vrijheid voor Mbappé en Vinícius

Het is geen geheim dat Mbappé en Vinícius liever aanvallen, dan verdedigen. Om ze in defensief opzicht te ontlasten zou Real Madrid ook nog in een soort vlakke 4-4-2 kunnen aantreden. De Fransman en Braziliaan zijn dan de pijlers voorin. Federico Valverde bewees al meermaals dat hij uit de voeten kan als dynamische middenvelder aan de rechterkant, terwijl Bellingham - gesteund door de opkomende Davies - vanaf de linkerflank de ruimte krijgt om zich in de zestien te melden. Topatleten Camavinga en Tchouaméni vormen in dat geval de machinekamer centraal op het middenveld.

Zeker als in navolging van Modric ook Kroos zijn aflopende contract niet verlengt, zal Real - zonder zijn spelmakers - op zoek moeten naar een andere invulling van het middenveld. Waar het gemis van de twee zich op creatief vlak zal doen voelen, vervalt de noodzaak om ze zonder bal te beschermen.

Ook flinke impuls voor Real-defensie
De ogen zullen met name gericht zijn op de imposante aanval en het middenveld van Real Madrid, maar met Davies krijgt Ancelotti ook een extra smaak in de achterhoede. De Canadees is razendsnel, en heeft met zijn 23 jaar bovendien nog alle ruimte om zich verder te ontwikkelen. Hij kan herenigd worden met David Alaba, met wie hij bij Bayern al samenspeelde.

Davies en Alaba lijken de beste papieren te hebben voor een basisplaats, al blijft Ferland Mendy een nuttige kracht als er verdedigend iets extra’s wordt gevraagd en zijn ook aanvoerder Nacho en Fran Garcia nog van de partij. Met Eder Militão, Antonio Rüdiger, Daniel Carvajal en Lucas Vázquez valt er ook aan de rechterzijde van de defensie het nodige te kiezen.