Ajax boekt bijzondere overwinning en beëindigt ongeslagen status FC Utrecht

3 maart - 14:14
261

Ajax heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de ongeslagen reeks van FC Utrecht. Brian Brobbey en Kenneth Taylor leidden de Amsterdammers, die de wedstrijd volmaakten met tien man, naar een 2-0 zege in de Johan Cruijff ArenA.

FC Utrecht zette met veel zelfvertrouwen voet in Amsterdam, terwijl het de laatste dagen ouderwets rommelde bij Ajax. Op het veld was daar echter weinig van te merken: de thuisploeg, die opnieuw met vijf verdedigers begon, had het betere van het spel, zonder echt te imponeren. Utrecht wachtte geduldig op een kans om toe te slaan.

Jordan Henderson stond aan de aftrap en droeg de aanvoerdersband door het ontbreken van Steven Bergwijn en Steven Berghuis, terwijl Sivert Mannsverk en Ahmetcan Kaplan ook mochten beginnen. Stuk voor stuk maakten ze een goede indruk, waarbij vooral Kaplan overtuigde.

Kaplan speelde ook een rol bij de openingstreffer van Ajax in de 39ste minuut. Borna Sosa werd weggestuurd door zijn Turkse ploeggenoot en vervolgens kwam Brobbey aan de bal, die niet twijfelde en doelman Mattijs Branderhorst vakkundig passeerde: 1-0. Het was de vijftiende competitiegoal van Brobbey dit seizoen.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld amper. FC Utrecht wist geen vuist te maken en Ajax had de zaakjes prima op orde, iets wat dit seizoen zelden een hele wedstrijd lukte. In minuut 77 werd het 2-0: na een fraaie combinatie met Brobbey tekende Taylor voor de zéér belangrijke verdubbeling van de marge.

Toch werd het in de slotfase nog even billenknijpen. Devyne Rensch maakte een onnodig harde overtreding op Sam Lammers en kreeg na inmenging van de VAR rood van scheidsrechter Sander van der Eijk. In gevaar kwam de de Amsterdamse voorsprong echter geen moment meer.

Door de eerste Eredivisie-zege sinds 27 januari is Ajax Go Ahead Eagles weer voorbij als nummer vijf van de Eredivisie. FC Utrecht is de ongeslagen status van vijftien wedstrijden zonder nederlaag kwijt en blijft achtste.