'Kroes voert reorganisatie door, tot 100 mensen kunnen baan verliezen bij Ajax'

'Kroes voert reorganisatie door, tot 100 mensen kunnen baan verliezen bij Ajax'

14 maart - 19:40 Laatste update: 19:48
86

De komst van Alex Kroes heeft grote gevolgen voor de organisatie van Ajax. Valentijn Driessen meldt dat de algemeen directeur een reorganisatie lijkt door te willen voeren. Een ontslaggolf zou aanstaande zijn in de Johan Cruijff Arena.

Kroes zit woensdag nog als toeschouwer op de tribune in Birmingham, tijdens het Conference League-duel van Ajax bij Aston Villa. Veronica-verslaggeefster Noa Vahle vraagt zich af of de directeur gefeliciteerd mag worden met zijn nieuwe functie, als de wedstrijd uitloopt tot na 00.00 uur. "Ja, ik denk dat hij dan tegen heeft veel mensen zegt dat ze niet meer mee terug hoeven in het vliegtuig", reageert Driessen. "Ik ben nu de directeur en ik knikker jullie er allemaal uit."

Driessen weet dat er binnen het Ajax het nodige gaat veranderen onder de vijftigjarige bestuurder. "Als het goed is gaat hij een reorganisatie doorvoeren", meldt de verslaggever van De Telegraaf. "Dan kunnen toch wel zeventig tot honderd mensen hun baan verliezen. Misschien ook wel met natuurlijk verloop, dat weet ik niet exact. Maar ze leven bij Ajax een beetje op te grote voet nu."

Driessen verwacht dat Kroes al goed in zijn hoofd heeft wat hij wil veranderen. "Kroes zal de afgelopen maanden niet fulltime met Ajax bezig zijn geweest, want hij was op wereldreis, maar wel parttime. Hij heeft het plaatje natuurlijk al in zijn hoofd. Nu moeten er spijkers met koppen geslagen worden. Hij is een paar keer in Engeland geweest, en nu zou Erik ten Hag ineens de droomkandidaat zijn om trainer te worden. Wie zal het zeggen. Ze zoeken in eerste instantie een Nederlandse trainer. Ik weet alleen niet of Ten Hag het zo snel zal doen."

'Transfers tot tien miljoen'
Sportief lijken de Amsterdammers voorlopig namelijk een pas op de plaats te maken. "Het gaat voor Ajax wel een langjarig traject worden om terug te keren waar ze drie, vier jaar geleden stonden. Ze kunnen ook nauwelijks investeren. Ze mogen geloof ik transfers tot tien miljoen euro doen, dat is een beetje de grens. Daar haal je natuurlijk niet zo veel voor."