Discussie over systeem Oranje: 'Je hebt hartstikke goede spelers voor zijkanten'

Discussie over systeem Oranje: 'Je hebt hartstikke goede spelers voor zijkanten'

20 maart - 22:57 Laatste update: 21 maart - 11:15
59

De discussie over het systeem dat het Nederlands elftal moet hanteren is losgebarsten. Bram van Polen geeft in Voetbalpraat aan dat hij met Oranje vast zou houden aan het systeem dat Louis van Gaal pp het WK in Qatar hanteerde, namelijk een 5-3-2. Tafelgenoot Kees Luijckx opteert echter voor een 4-3-3.

"Ik denk dat je meer de spelers voor een 5-3-2 hebt", stelt van Polen. "Ik heb hem net uitgeschreven, 4-3-3", haakt Luijckx in, om vervolgens zijn opstelling te noemen. "Ik heb Flekken op doel, Van Dijk en Aké in het centrum, Dumfries en Hartman aan de zijkanten. Op het middenveld Schouten, Veerman en Xavi (Simons, red.) in een driehoek met de punt naar voren. Malen rechts, Memphis in de spits en Gakpo rechts."

"Je hebt hartstikke goede spelers voor de zijkanten, voor een 4-3-3", vervolgt Luijckx, alvorens een nuance aan te brengen. "Het enige is dat je zóveel goede centrale verdedigers hebt, dat je denkt: dan gebruik ik er maar zoveel mogelijk. Ik denk dat je heel goede spelers hebt voor een 4-3-3." Op de vraag of hij ook tegen Duitsland met deze formatie aan zou treden, antwoordt de oud-voetballer bevestigend.

Toch blijft Van Polen bij zijn keuze voor een 5-3-2. "Ik vind dat je met name Dumfries dan in zijn kracht krijgt. Ook Blind, die wil vooruit, aan de bal. Ik zou met Memphis en Gakpo gaan spelen, met Xavi erachter." Centraal achterin zou Van Polen met Van Dijk, Aké en De Vrij spelen. "Ik ben zelf ook een fan van Timber, maar die is er niet. Je hebt een overschot, ik ben ook fan van De Ligt. En op het middenveld zou ik met Reijnders spelen, en misschien wel Schouten."