De Jong hoort desastreus nieuws over Cambuur-aanwinst: 'Sneu, hij moest huilen'

De Jong hoort desastreus nieuws over Cambuur-aanwinst: 'Sneu, hij moest huilen'

22 maart - 15:25
23

Henk de Jong gaat het roer omgooien bij SC Cambuur. De oefenmeester voelt zich genoodzaakt om met vijf verdedigers te gaan spelen. Ook vertelt De Jong over nieuwkomer Vito Wormgoor, wiens seizoen er al op zit.

De Jong laat zijn teams vrijwel altijd in een 4-3-3-opstelling voetballen, maar daar gaat hij nu vanaf stappen. Zaterdag zal Cambuur met vijf verdedigers aantreden tegen Telstar. "Ik wist vorige week al tijdens de wedstrijd tegen Jong AZ (2-0 verlies, red.) dat het anders moest", laat De Jong optekenen door de Leeuwarder Courant. "Wat we ook doen, de doelpunten vliegen erin. We hebben deze tactiek lange tijd uitgesteld, maar het is nu echt noodzakelijk. De spelers doen wel degelijk hun best, maar dat is soms niet goed genoeg. Ik denk dat de supporters wel snappen dat er iets nodig is om het tijd te keren."

Volgens De Jong zal het nieuwe systeem niet automatisch tot betere resultaten leiden bij Cambuur, dat de play-offs om promotie dreigt te missen. "We moeten ook niet denken dat deze omzetting een garantie is voor goede resultaten. Je kunt het er nou eenmaal niet in zo’n korte tijd in krijgen. Dat duurt minstens een paar weken. Daarom voorspel ik nu alvast dat we ook in de wedstrijden na het treffen met Telstar aan deze tactiek zullen vasthouden."

De Jong gaat ook in op de situatie van Wormgoor. De ervaren verdediger tekende twee maanden geleden in Leeuwarden, maar heeft zijn laatste wedstrijd van het seizoen al gespeeld. Wormgoor heeft donderdag op de training zijn hamstring afgescheurd. "Zonde", vindt De Jong. "En heel sneu. Hij moest ervan huilen. Moet je je voorstellen: Vito is een 35-jarige stoere kerel, maar zo’n tegenvaller heeft impact hoor. Reken maar. Hij heeft de pech gehad dat wij de afgelopen periode een dubbel programma draaiden, waardoor we niet goed konden trainen en geen oefenduels konden spelen. Dat was juist wat hij nodig had om weer fit en belangrijk te worden."