'Ajax stelt geen interim aan: directieleden nemen voorlopig taken Kroes over'

'Ajax stelt geen interim aan: directieleden nemen voorlopig taken Kroes over'

19 april - 14:56 Laatste update: 15:17
61

Ajax gaat geen interim-directeur aanstellen tot de Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) op 21 mei. Volgens De Telegraaf zullen tot die tijd de taken van Alex Kroes over worden genomen door de overige directieleden.

Marijn Beuker (directeur voetbal), Menno Geelen (commercieel directeur) en Susan Lenderink (financieel directeur) zullen een stapje harder moeten doen om de taken van de geschorste Kroes over te nemen. Tijdens de BAVA op 21 mei wordt definitief beslist over het lot van Kroes. De bestuursraad gaf al aan dat het doel is om de directeur te behouden, maar de raad van commissarissen onder leiding van Michael van Praag is nog altijd voornemens hem definitief te ontslaan.

Door deze beslissing kan de druk er mogelijk wel opkomen bij het keizen van een interim. Als op 21 mei wordt besloten dat Kroes alsnog definitief weg moet, dan moet er binnen zestig dagen een interim-directeur komen. Dit staat in de reglementen van de KNVB. Mocht Kroes niet defintief weggestuurd worden op de BAVA, dan moet daarna bekeken worden in welke rol hij terug zal keren bij Ajax.

De vraag is dus nog of Kroes daadwerkelijk moet vertrekken als algemeen directeur van Ajax. Volgens Michael van Praag, voorzitter van de RvC, is er geen weg terug na de eerdere schorsing. Toch lijkt hij wat stemmen te zijn verloren met het vertrek van drie leden van diezelfde RvC. De bestuursraad bezit 73 procent van de aandelen van Ajax en dat orgaan sprak dus al uit dat Kroes terug moet komen bij Ajax.

Kroes werd begin april geschorst door Ajax vanwege handel met voorkennis. De algemeen directeur zou aandelen in Ajax hebben gekocht, terwijl hij zelf al wist dat hij de belangrijkste positie binnen het bestuur ging bekleden. De RvC schorste hem daarom en is voornemens definitief afscheid van Kroes te nemen.