Turkse invasie Red Bull Arena geeft Kuyt vleugels
Kuyt na duel in Salzburg: "Het leek wel een thuiswedstrijd"

Turkse invasie Red Bull Arena geeft Kuyt vleugels

01-08-2013 10:38

René van Zee
SALZBURG

Red Bull kwam woensdag in de voorronde van de Champions League uit tegen het Fenerbahçe van Dirk Kuyt. Dat de Turkse club fans in alle uithoeken van Europa heeft, bleek wel in Salzburg. Liefst tienduizend Turken wisten een kaartje te bemachtigen voor het duel. In totaal vonden 28.793 voetbalfans de weg naar de Red Bull Arena, een bezoekersrecord. De Turkse vicekampioen verzekerde zich tot blijdschap van de aanwezige fans diep in blessuretijd van een goede uitgangspositie: 1-1.

Kuyt trad woensdag aan in de basis bij Fenerbahçe. Na afloop sprak VoetbalPrimeur met de Oranje-international. "Het was voor ons de eerste officiële wedstrijd van het seizoen, dat was te merken. Voor de meeste spelers was het de eerste keer dat zij negentig minuten aan de bak moesten. In het eerste uur hebben we niet veel laten zien", vertelt Kuyt na afloop van het gelijkspel. Daar is een logische verklaring voor.

"Onze voorbereiding was gericht op de competitiestart in Turkije, die over twee weken plaatsvindt. Doordat we tóch deel mogen nemen aan de Champions League, was de voorbereiding aan de krappe kant. Daarnaast hebben we vier nieuwe spelers en misten we, met name in het begin van de wedstrijd, spelritme", zegt Kuyt, die een redelijk beeld had van Red Bull Salzburg voorafgaand aan de wedstrijd. "We wisten dat Red Bull goed gestart was in de competitie van Oostenrijk."

"We hebben ze zeker niet onderschat. Wedstrijden tegen tegenstanders die je niet goed kent zijn altijd moeilijk. Er waren gelukkig veel fans van ons in het stadion, het leek wel een thuiswedstrijd. Na de 1-0 hebben we het tempo opgeschroefd en dat zorgde ervoor dat we in de laatste fase beter en gevaarlijker werden. Ik werd ook meer bij het spel betrokken. De 1-1 is een goede uitgangspositie. Volgende week spelen we thuis, met een heel stadion achter ons."