Het idee van een WK in Qatar was niks, is niks en wordt niks
Van Oostveen: "Om een heleboel redenen kan dit WK gewoon niet"

"Het idee van een WK in Qatar was niks, is niks en wordt niks"

03-06-2014 11:53
4

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, heeft zijn buik wel een beetje vol van de opschudding rond het WK 2022 in Qatar. De bestuurder van de Nederlandse voetbalbond wil na het zoveelste schandaal in wording dat de FIFA hard optreedt tegen het oliestaatje, mocht na een onderzoek blijken dat er een vuil spel is gespeeld.

"Het idee van een WK voetbal in Qatar was niks, is niks en wordt niks. Dat klinkt gechargeerd, maar ik vind het echt van begin af aan zo", zegt Van Oostveen in gesprek met het Algemeen Dagblad. De uitlatingen van de voetbalbaas volgen op een nieuw hardnekkig gerucht dat Qatar het WK naar het Midden-Oosten heeft weten te halen door middel van omkoping. Tegen het organisatiecomité loopt inmiddels een onderzoek, over een kleine zeven weken zal de ethische commissie zijn bevindingen presenteren.

Van Oostveen zegt in het AD dat de KNVB al langer tegen het idee van een WK in Qatar aan schopt. "Wij gaan daar heel ver in, verder dan de meeste landen in Europa. September vorig jaar hebben we al eens gezegd dat het WK daar weg moet omdat er in de zomer gewoon geen toernooi gespeeld kan worden. Voetballen gaat nog in aircostadions. Maar wat denk je van het publiek? Teruggeven dat toernooi en een nieuwe procedure is het beste", aldus Van Oostveen in AD/Sportwereld.

De bestuurder wil wachten op keihard bewijs, vertelt hij. "Dan weten we wie wat betaald heeft en wie wat aangepakt heeft. Daar moet duidelijkheid over zijn. Maar op voorhand ben ik al wel klaar met een WK daar. Qatar, het is zo groot als de provincie Utrecht. En daar tien stadions bouwen en voetballen in een bloedhitte voor de vele toeschouwers. Het kan niet. Laten we er nu al een streep doorheen zetten. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Om een heleboel redenen kan dit WK gewoon niet."