FC Twente staat heksenketel te wachten in Braziliaans getint Baku
Oud-NEC'er heeft het prima naar zijn zin in Azerbeidzjan: "Ik ben heel tevreden"

FC Twente staat heksenketel te wachten in Braziliaans getint Baku

09-08-2014 10:14
1

FC Twente neemt het in de Europa League op tegen FK Qarabag Akdam. De club uit Azerbeidzjan is een oude bekende van de Tukkers. In 2009 stonden de twee ploegen ook al tegenover elkaar in de Europa League.

Vijf jaar geleden won FC Twente de thuiswedstrijd met 3-1, uit bleef de Eredivisie-club steken op een 0-0 gelijkspel. De club uit Azerbeidzjan kwam in de Europa League terecht nadat het door Red Bull Salzburg werd uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League. De Oostenrijkers wonnen afgelopen week de return in Salzburg met 2-0, in Azerbeidzjan werd nog met 2-1 verloren. Qarabag heeft één oude bekende van de Eredivisie in de gelederen. Oud-NEC Nijmegen-aanvaller Leroy George is actief bij de Oost-Europese club.

De uitschakeling tegen Red Bull is geen schande, vindt George. "We wisten dat we een moeilijke loting tegemoet gingen. Red Bull is een sterke ploeg", zei George na afloop van de wedstrijd in Salzburg in gesprek met VoetbalPrimeur. Qarabag miste in Salzburg spits Reynaldo. De Braziliaan is een van de gevaarlijkste spelers aan de kant van de club uit Azerbeidzjan, die naast Reynaldo nog drie Brazilianen onder contract heeft staan. In Ibrahim Sehic heeft de ploeg bovendien de beschikking over een prima doelman, bleek tegen Red Bull.

"We misten Reynaldo zeer. Hij kreeg in de heenwedstrijd twee gele kaarten en was geschorst voor de return. In Azerbeidzjan maakte hij het de defensie van Red Bull heel moeilijk. Toch hadden we goede hoop om verder te komen", zegt George, die het prima naar zijn zin heeft in Azerbeidzjan. "Ik ben heel tevreden bij Qarabag. Ik heb hier nog een contract voor één jaar. De taalbarrière is geen probleem. Bijna alle spelers spreken Engels."

Een stadion met een bijzondere naam
Qarabag komt oorspronkelijk uit de stad Agdam, een plaats die sinds 1993 in handen is van Armeense soldaten. Van de spookstad is niet veel meer over, nadat Armeense soldaten Agdam verwoestten. De tweevoudig kampioen van het land speelt tegenwoordig zijn thuisduels in Baku. In de hoofdstad van Azerbeidzjan kan het flink spoken, zo ondervond Red Bull. De Oostenrijkers werden overrompeld door de thuisploeg, die in eigen huis gesteund werd door 31.000 fanatieke aanhangers.

Het onderkomen van Qarabag, het Tofiq Bahramov Stadion, is vernoemd naar een bekende oud-arbiter uit het land. Bahramov, die in 1993 overleed, was de bewuste grensrechter die tijdens de WK-finale van 1966 op Wembley een controversieel doelpunt van Geoff Hurst goedkeurde. De Engelsman trof tegen West-Duitsland de lat bij een 2-2 stand. De bal stuiterde via het gras terug het veld in. Op aangeven van Bahramov werd de Engelsen een treffer toegekend. Een doelpunt waar bijna vijftig jaar later nog veel over gediscussieerd wordt.