Kongolo was op weg naar uitgang bij Feyenoord: Nee, ik heb je nodig

Kongolo was op weg naar uitgang bij Feyenoord: "Nee, ik heb je nodig"

01-12-2015 23:18

Het scheelde weinig of Terence Kongolo was in de winter van 2013 verhuurd aan FC Utrecht. Uiteindelijk ging die deal niet door, omdat toenmalig Feyenoord-coach Ronald Koeman hem binnenboord wilde houden.

"Ik zou verhuurd worden. Ik kon daar mijn minuten maken. Maar de trainer zei: Nee, ik heb je nodig, want ik ga je vrijdag in de basis zetten. Hij zei dat ik moest bewijzen dat ik basisspeler moest zijn", vertelt Kongolo aan Feyenoord TV. Achteraf is de keuze om bij Feyenoord te blijven de juiste gebleken. Hij ontwikkelde zich in de maanden na de boodschap van Koeman tot basisspeler. "Ja, die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Het kan heel snel gaan."

Het resulteerde in de zomer van 2014 in een plek in de WK-selectie van Oranje. Kongolo had echter ook voor Zwitserland, zijn geboorteland, mogen uitkomen. "Mijn ouders woonden eerst in Congo, daarna zijn ze verhuisd naar Zwitserland. Toen ik vier maanden was zijn we verhuisd naar Nederland. Ik speel sinds mijn dertiende voor de KNVB, ik heb er niet echt over nagedacht om voor Zwitserland te spelen."

Kongolo heeft inmiddels drie interlands voor het Nederlands elftal achter zijn naam staan. Het geeft hem een trots gevoel. "Iedere jongen wil voor het Nederlands elftal spelen. Het is een jongensdroom. Het WK was een mooie ervaring. Het spelen met al die grote spelers op een eindtoernooi..."