Europa telt meer 'Dolbergjes': deze jonge topspitsen scoren er nu ook op los

Europa telt meer 'Dolbergjes': deze jonge topspitsen scoren er nu ook op los

23-11-2016 10:00
15

Kasper Dolberg verovert de voetbalwereld met zijn grandioze doorbraak bij Ajax dit seizoen. Maar de Deen is zeker niet de enige jonge spits in Europa die zich dit seizoen presenteert aan het grote voetbalpubliek en de interesse van de topclubs trekt. VoetbalPrimeur scoutte de Europese velden op zoek naar andere Dolbergjes.

Wie in Europa nog niet wist wie Dolberg was, weet dat na afgelopen weekend wel door de hattrick van de pas negentienjarige Deen, die alleen al in competitieverband acht keer trefzeker was sinds zijn Eredivisie-debuut op bezoek bij Sparta op 7 augustus van dit jaar. Dolberg behoort tot een van de grootste spitstalenten van dit moment, zo niet de grootste. Maar er kloppen meer jonge doelpuntenmakers op de deur die eveneens uitstekend zijn begonnen aan het seizoen, zoals deze veelscorende spitsen van 21 jaar of jonger die hun grote doorbraak aan het beleven zijn of niet lang geleden hebben beleefd.

Achter de naam van iedere speler staat het aantal gespeelde wedstrijden en gemaakte doelpunten in competitieverband en (eventueel) Europees verband bij elkaar opgeteld.

André Silva (21, FC Porto) 16 wedstrijden - 10 goals
André Silva maakte vorig seizoen zijn debuut bij FC Porto en kwam in twee handenvol optredens tot één goaltje. Dit seizoen krijgt de jonge spits het vertrouwen als eerste spits en dat betaalt hij dubbel en dwars terug. In tien competitiewedstrijden was hij al goed voor zeven goals en twee assists en in de Champions League scoorde hij al drie keer.

Timo Werner (20, RB Leipzig) 11 wedstrijden - 5 goals
De jonge doelpuntenmaker van Bundesliga-promovendus, -sensatie en -koploper RB Leipzig heeft al twee jaar Bundesliga-ervaring bij VfB Stuttgart, maar toont zich bij zijn nieuwe club, dat hem voor tien miljoen euro overnam, van een nieuw niveau. Met zes vijf goals in elf duels beleeft hij nu al bijna zijn meest productieve seizoen tot nu toe.

Alexander Isak (17, AIK Solna) 27 wedstrijden - 10 goals
Met zijn zeventien jaar is Isak een van de allergrootste talenten van dit moment. Het seizoen in Zweden zit er net een paar weken op en in zijn debuutjaar wist de piepjonge aanvaller, die vanaf links en vanuit het centrum kan opereren, al tien keer het doel te vinden in 24 duels. Ondanks drie optredens in de voorronde van de Europa League wacht hij nog wel op zijn eerste Europese treffer, maar zijn naam is op de voetbalkaart gezet en de interesse van clubs als Real Madrid wordt al gemeld.

Enes Ünal (19, FC Twente, gehuurd van Manchester City) 11 wedstrijden - 8 goals
Wat cijfers betreft doet Ünal in de Eredivisie niet onder voor de gehypte Dolberg. De spits, die vorig jaar bij NAC al Jupiler League-ervaring opdeed, heeft er ook al acht inliggen in de Eredivisie. Samen met Dolberg en Nicolai Jörgensen is hij daarmee gedeeld topscorer in de Eredivisie op dit moment.

Marcus Ingvartsen (20, FC Nordsjaelland) 17 wedstrijden - 10 goals
De Scandinavische landen zijn vaak een broeinest van talent (kijk maar naar Dolberg). In Denemarken loopt er dit seizoen ook een spits rond die een uitstekend neusje voor de goal heeft. Ingvartsen is basisspeler bij FC Nordsjaelland en heeft er dit seizoen al tien gemaakt in competitieverband.

Kelechi Iheanacho (20, Manchester City) 10 wedstrijden - 4 goals
Kelechi heeft natuurlijk al een jaar Premier League in de benen, maar mag niet in dit lijstje ontbreken. Ondanks het feit dat hij vooral als reserve optreedt heeft hij er dit seizoen namelijk alweer drie Premier League-treffers en een Champions League-doelpunt inliggen op een zwaar niveau. De Nigeriaan een heel seizoen als basisspeler de kans geven in de punt van aanval is bijna een garantie op een topscorer in je ploeg.

Tammy Abraham (19, Bristol City, gehuurd van Chelsea) 17 wedstrijden - 9 goals
Een niveautje lager is Tammy Abraham indruk aan het maken. De negentienjarige Chelsea-huurling mocht vorig seizoen al zijn debuut maken in Londen, maar doet dit jaar zijn eerste ervaring als basisspeler van Bristol City op en heeft al negen goals achter zijn naam staan in het Championship.

Moussa Dembélé (20, Celtic) 22 wedstrijden - 12 goals
We blijven even in Groot-Britannië, want in Schotland is Dembélé na een goed seizoen bij Fulham aan het schitteren voor Celtic. Zeven goals in de Schotse competitie en al vijf in de Champions League, waaronder twee tegen Manchester City. Vooral het feit dat hij het ook op het hoogste Europese niveau laat zien maakt Dembélé een van de grootste spitsentalenten van dit moment.

Alfredo José Morelos Aviléz (20, HJK, gehuurd van Independiente Medellin) 36 wedstrijden - 20 goals
Alfredo Moreles is de Fins-Colombiaanse inbreng in dit lijstje. Het twintigjarige Colombiaanse talent speelt sinds dit Finse seizoen (dat begin dit kalenderjaar al begon) voor HJK en in zijn eerste jaar maakte hij enorme indruk met zestien competitietreffers in dertig duels. In de Europa League was hij bovendien nog vier keer trefzeker. Hij is gehuurd door HJK van Independiente Medellin, een overeenkomst die aan het einde van dit kalenderjaar afloopt. Morelos, die tot speler van het jaar werd uitgeroepen in Finland, kan op interesse van over de hele wereld rekenen.

Roman Yaremchuk (20, Oleksandria, gehuurd van Dinamo Kiev) 11 wedstrijden - 5 goals
We sluiten dit lijstje af met een snel Oekraïens talent dat dit seizoen voor het eerst op het hoogste niveau in zijn land in actie komt. Roman Yaremchuk doorliep de jeugdopleiding van Dinamo Kiev en maakte afgelopen zomer op huurbasis de overstap naar Oleksandria, waar hij vijf keer scoorde in elf duels. Vooral onderstaand doelpunt, na acht seconden in het duel met Vorslka, ging de wereld over.