Beruchte Legia-fans via Den Haag naar Arena, Amsterdam staat op scherp

Beruchte Legia-fans via Den Haag naar Arena, Amsterdam staat op scherp

21-02-2017 16:55
25

De gemeente Amsterdam staat op scherp voor het Europa League-duel tussen Ajax en Legia Warschau. Door de komst van de beruchte Poolse fans wordt de wedstrijd beschouwd als één met een hoog risicoprofiel. Opvallend is echter dat de Legia-aanhang zich in Den Haag lijkt te gaan verzamelen.

Wout Stravers
AMSTERDAM

Dat laat een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan aan VoetbalPrimeur weten. "De supporters van Legia hebben aangekondigd zich in Den Haag te verzamelen", aldus de zegsman. "Op de dag van de wedstrijd worden ze met bussen naar de Amsterdam Arena vervoerd, en na afloop van de wedstrijd weer terug naar Den Haag."

Zoals bekend hebben de aanhang van ADO Den Haag en Legia Warschau een goede band. Vorige week zouden Haagse fans ook betrokken zijn geweest bij de bestorming van een café in Warschau waar op dat moment Ajax-fans aanwezig waren. De kroeg werd volledig verwoest.

Afspraken met Den Haag
Omdat een groot deel van de Legia-fans dus via Den Haag naar de Arena gaat, verwacht de gemeente Amsterdam minder Poolse fans in de stad. Evengoed wordt er een zogeheten veiligheidsrisicogebied ingericht. In dit gebied mag de politie 'preventief en aselectief' fouilleren. Dit gebied is van woensdag 18.00 uur tot vrijdag 2.00 uur van kracht en beslaat een groot deel van de binnenstad. Dezelfde soort maatregelen werden getroffen rond het Europese duel met Standard Luik, eerder dit seizoen. 

Met de gemeente en de politie Den Haag zijn afspraken gemaakt over de begeleiding van de Legia-fans. In totaal zullen er ruim 2500 Legia-fans naar de uitverkochte Arena komen. De wedstrijd in Amsterdam begint om 19.00 uur.