De Ajax-vertrekkers: Gudelj strijdt tegen degradatie, Boilesen krabbelt op

De Ajax-vertrekkers: Gudelj strijdt tegen degradatie, Boilesen krabbelt op

02-06-2017 10:00
45

Met de zomer op komst komt ook de transfermarkt op gang. Veel spelers zoeken hun heil ergens anders, maar maken zij wel de goede keuze? VoetbalPrimeur kijkt naar de vertrekkers van de top-drie en de rest van de Eredivisie van het afgelopen seizoen om te kijken hoe het nu met hen gaat. Vandaag: Ajax.

Wintervertrekkers
Anwar El Ghazi (Lille)
El Ghazi verliet Ajax na een moeizaam halfjaar, zowel sportief als in zijn relatie met trainer Peter Bosz. Bij Lille ziet de sportieve toekomst van de aanvaller er niet veel rooskleuriger uit. In de Ligue 1 kreeg El Ghazi zeven keer een basisplaats en begon hij negenmaal op de bank. Volgend seizoen krijgt hij te maken met trainer Marcelo Bielsa.

Nemanja Gudelj (Tianjin Teda)
Gudelj vertrok in januari naar China nadat hij niet meer op de Ajax-bank wilde zitten en krijgt bij Tianjin Teda in ieder geval waar hij voor kwam: een basisplaats (en een klap geld). Tien van de elf wedstrijden van de Chinese Super League dit seizoen begon Gudelj in de basis en slechts één keer werd hij voortijdig van het veld gehaald. De resultaten van Tianjin Teda zijn echter niet om over naar huis te schrijven: de club staat elfde in een competitie van zestien ploegen en het gat met de degradatieplekken is slechts drie punten.

Riechedly Bazoer (VfL Wolfsburg)
De start van Bazoer bij Wolfsburg was stroef, maar de komst van Andries Jonker als trainer heeft daar verandering in gebracht. De middenvelder is basisspeler in Duitsland en wist zich met zijn ploeg ternauwernood te handhaven in de Bundesliga. Jonker verlengde na dat succes zijn contract en dat is goed nieuws voor Bazoer.

Zomervertrekkers
Jasper Cillessen (FC Barcelona)
Cillessen heeft alles bij elkaar toch tien wedstrijden kunnen keepen bij Barcelona dit seizoen, waarvan de meeste in het bekertoernooi. De critici zijn nog niet overtuigd van de kwaliteiten van Cillessen, maar door de mand is de reservedoelman ook niet gevallen. Volgend seizoen is Ernesto Valverde de nieuwe coach in Barcelona. Nieuwe ronde, nieuwe kansen dus.

Nicolai Boilesen (FC Kopenhagen)
Boilesen had bijna een heel seizoen nodig om klaar te zijn voor zijn debuut voor FC Kopenhagen. Dat had te maken met zijn fysieke gesteldheid, maar vooral met het feit dat hij drie maanden in het ziekenhuis sliep vanwege zijn veel te vroeg geboren dochtertje. In de slotfase van het seizoen kreeg Boilesen meer speelminuten, onder meer tegen zijn oude club Ajax in de Europa League.

Arek Milik (Napoli)
Milik ging fantastisch van start bij Napoli, scoorde de ene na de andere in zijn eerste weken, maar raakte zwaar geblesseerd aan de knie en kon pas halverwege februari zijn rentree maken op het moment dat Dries Mertens als spits in topvorm was. De laatste maanden was hij dus vooral invaller.

Ricardo van Rhijn (Club Brugge)
Van Rhijn werd met Club Brugge tweede in de competitie en was lang basisspeler bij de Belgen, maar de laatste weken zat hij meer op de bank dan hem lief was.

Mike van der Hoorn (Swansea City)
Goed is de transfer van Van der Hoorn naar Swansea City bepaald niet uitgepakt. De verdediger speelde slechts acht keer in de Premier League en heeft pas één competitieoptreden in 2017 op zijn naam staan. Tegen Stoke City mocht hij in april een halfuurtje invallen.

Viktor Fischer (Middlesbrough)
Het seizoen van Fischer in Engeland was een verloren seizoen. De Deen was amper basisspeler en kwam slechts tot vierhonderd speelminuten in de Premier League. Een vertrek lonkt alweer, naar Celtic of de Eredivisie.

Overige vertrekkers
Lucas Andersen vertrok naar het Zwitserse Grasshoppers en deed het daar goed met 27 basisplaatsen en vijf goals. Sheraldo Becker kon lang de hoge verwachtingen bij ADO Den Haag niet waarmaken, maar werd uiteindelijk toch belangrijk met twee goals in de slotfase van het seizoen, waarin degradatie werd afgewend. Lerin Duarte pakte na het ontbinden van zijn contract achttien wedstrijden mee bij Heracles Almelo, waarvan vijftien als basisspeler.

Huurlingen
Mitchell Dijks (Norwich City)
Dijks zocht speeltijd en kreeg dat in het Championship bij Norwich City. Hij scoorde zelfs zijn eerste competitiegoal ooit, maar kwam ook negatief in het nieuws met een domme rode kaart. Al met al kwam hij tot vijftien wedstrijden als basisspeler.

Richairo Zivkovic (FC Utrecht)
Zivkovic wisselde sterke fases met minder goede af bij FC Utrecht en moest zeker in de tweede seizoenshelft regelmatig op de bank plaatsnemen. Hij kwam toch tot een respectabel aantal van negen goals in de Eredivisie.

Overige huurlingen
Indy Groothuizen verkaste op huurbasis naar FC Nordsjaelland en stond twaalf keer onder de lat, waarvan één keer als invaller. Leeroy Owusu (Excelsior) en Zakaria El-Azzouzi (Sparta) keerden beiden vanwege het gebrrek aan speelkansen eerder terug naar Ajax. Robert Muric vertrok op huurbasis naar Pescara en zat bijna een heel seizoen op de bank. De laatste twee duels mocht hij spelen, en scoorde hij.

Lees ook: De Feyenoord-vertrekkers: nauwelijks succesverhalen, Achahbar de grootste flop