FIFA-voorzitter pleit voor defibrillator bij élk duel: Voor pakweg duizend euro

FIFA-voorzitter pleit voor defibrillator bij élk duel: "Voor pakweg duizend euro"

14-07-2017 07:29
34

Bij elke wedstrijd moet een defibrillator aanwezig zijn. Dat stelt Michel D'Hooghe, arts en voorzitter van de medische commissie van wereldvoetbalbond FIFA. Dit, naar aanleiding van de hersenschade bij Ajacied Abdelhak Nouri.

"Je kunt er een kopen voor pakweg duizend euro. Zelfs bij de meest bescheiden amateurclub is dat, denk ik, toch wel de prijs die betaald mag worden voor een mensenleven", zegt D'Hooghe in Nieuwsuur. Bij internationale competities van zowel de FIFA als de UEFA gebeurt dit al wel. "Maar het moet uitgebreid worden naar de nationale competities, tot op het laagste amateurniveau", zijn de duidelijke woorden van D'Hooghe.

Nicole Panhuysen, sportcardioloog, pleit voor een verplichte sportkeuring voor topsporters. "Waarom laten wij onze auto's en fietsen wel elk jaar keuren, maar onszelf niet?", vraagt ze zich af. Hoewel voetballers jaarlijks meerdere keren worden getest bij hun clubs, kan een wettelijk verplichte keuring volgens Panhuysen het aantal fatale incidenten terugdringen.

"In 2006 heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de preventieve sportkeuring afgewezen. Alleen voor wielrenners, vliegsporters, motorsporters en duiksporters geldt een verplichte keuring", meent Panhuysen. "Italië is het enige land ter wereld waar dat wél bij wet is geregeld. In Nederland waren er financiële en ethische bezwaren tegen het doen van massascreening."